Без камиони по пътя Силистра - Шумен

1
Спирането на тежкотоварния трафик в определени участъци от републиканската пътна мрежа е заради високите температури
Спирането на тежкотоварния трафик в определени участъци от републиканската пътна мрежа е заради високите температури

Спирането на тежкотоварния трафик в определени участъци от републиканската пътна мрежа е заради високите температури

От 13:00 до 21:00 часа движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 20 тона по път I-7 Силистра - Шумен, на територията на област Силистра, ще бъде ограничено. Мярката се въвежда от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) във връзка с високите температури, за да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се осигури безопасността на пътуващите.

Причини за въвеждането на ограничението

Спирането на тежкотоварния трафик в следобедните часове, когато температурите достигат своите най-високи стойности, има за цел да предотврати разрушаването на пътните настилки. Прекомерното натоварване на горещия асфалт от тежките камиони може да доведе до сериозни деформации, което от своя страна представлява опасност както за автомобилите, така и за пътуващите. АПИ уточнява, че въведените ограничения са временни и са част от мерките за поддържане на инфраструктурата в добро състояние при екстремни метеорологични условия.

Призиви за безопасност от АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира към всички водачи да бъдат особено внимателни на пътя, като се съобразяват с ограниченията и изискванията за безопасност. Важно е шофьорите да карат със съобразена скорост, да не предприемат рискови маневри и да избягват изпреварвания, които могат да застрашат живота и здравето на останалите участници в движението.

Освен това, АПИ напомня, че използването на аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик е строго забранено. Това не само нарушава правилата за движение, но и пречи на преминаването на превозните средства със специален режим на движение, като линейки и пожарни коли, в случай на инцидент.

Прогноза за времето: Високи температури и опасност от валежи в планинските райони

Днешният ден ще бъде слънчев, с максимални температури между 31° и 36°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Следобед обаче, в западната половина от страната, ще се развие купесто-дъждовна облачност, като в планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Очаква се и риск от градушки в някои райони.

Слаб до умерен вятър ще духа от източната четвърт на страната, което може да доведе до леко понижение на температурите в някои региони. Въпреки това, метеоролозите препоръчват на гражданите да бъдат внимателни и да избягват излишни пътувания в следобедните часове, когато метеорологичните условия могат да се влошат.

Мерки за безопасност при високите температури

Специалистите съветват водачите на превозни средства да се подготвят адекватно за пътуванията при високите температури. Носенето на достатъчно вода и проверката на техническото състояние на автомобила преди път са от съществено значение, за да се избегнат инциденти, причинени от прегряване на двигателя или други неизправности.

От АПИ подчертават важността на отговорното поведение на пътя и съвместните усилия на всички участници в движението за поддържане на безопасността и реда в тежките летни условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари