Берковица се сдобива с две нови защитени зони

0
Тодорини кукли и Забанова падина получават нов статут
Тодорини кукли и Забанова падина получават нов статут Снимка: БТА / Архив

Тодорини кукли и Забанова падина получават нов статут

Природозащитниците в България имат повод за радост - две живописни местности в района на Берковица ще получат статут на защитени зони. Това важно решение идва като резултат от инициатива на Световния фонд за дивата природа (WWF) - България, подкрепена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Местностите с нов статут

Местността Тодорини кукли, разположена в землището на село Бързия, община Берковица, ще обхваща внушителна площ от 1776,80 декара. Втората зона, Забанова падина, се простира на 858,2 декара и включва територии както от град Берковица, така и от село Бързия.

Богато биоразнообразие

Тези планински райони се отличават с изключително разнообразие на флората и фауната. Букови гори покриват значителна част от терена, осигурявайки дом за множество редки и защитени видове птици, които намират идеални условия за гнездене.

Процедура по обявяване

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Монтана съобщиха, че процедурата по обявяване на защитените зони е в ход. Това решение е част от по-широките усилия за опазване на българската природа и нейното биоразнообразие.

Ограничения за опазване

С обявяването на Тодорини кукли и Забанова падина за защитени зони ще бъдат въведени редица ограничения с цел опазване на уникалната природа в района. Тези мерки ще гарантират, че тези ценни екосистеми ще бъдат съхранени за бъдещите поколения.

Обществено обсъждане

РИОСВ - Монтана информира, че до 8 ноември всички заинтересовани страни - граждани, институции, фирми и неправителствени организации, имат възможност да представят своите мотивирани писмени предложения и възражения по проекта за заповед за обявяване на защитените територии. Тези документи могат да бъдат подадени в Министерството на околната среда и водите или в деловодството на РИОСВ - Монтана.

България - страна на защитените територии

Към края на 2023 година България се гордее с впечатляващ брой защитени територии:

  • 589 защитени местности
  • 354 природни забележителности
  • 11 природни парка
  • 3 национални парка (Рила, Пирин и Централен Балкан)
  • 55 резервата
  • 35 поддържани резервата
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари