Белият дом: Джо Байдън е подложен на нападки заради възрастта си чрез манипулирани видеоклипове

1
Тези "евтини фалшификати" са извадени от контекста
Тези "евтини фалшификати" са извадени от контекста Снимка: Джо Байдън / Facebook

Тези "евтини фалшификати" са извадени от контекста

По-малко от 5 месеца преди президентските избори в САЩ, републиканският лагер наводнява интернет с извадени от контекста видеозаписи, целящи да опишат 81-годишният президент демократ Джо Байдън като човек, който не е пълноценен.

Белият дом протестира срещу тези орязани и манипулирани видеоклипове в момент, когато много избиратели се съмняват във физическото и психическото здраве на президента. Неговият съперник Доналд Тръмп, който е на 78 години, превърна възрастта на съперника си в острие на основна атака в кампанията си.

Видеоклиповете, за които се твърди, че показват дезориентиран Джо Байдън, който гледа парашутно шоу или е застинал по време на концерт, илюстрират до каква степен кампанията е станала лична и пълна с омраза след осъдителната присъда на Доналд Тръмп и преди първия предизборен дебат между двамата кандидати.

Според Белия дом видеоклиповете, публикувани в "Екс" от акаунт на Националния комитет на републиканската партия (Ар Ен Си/ RNC), са "евтини фалшификати" – термин, използван от специалистите за описание на съдържание, манипулирано с помощта на елементарни, евтини технологии.

В клип, споделен от акаунта "Ар Ен Си рисърч", американският президент прави жест, използван при сядане, по време на церемония в памет на десанта в Нормандия през Втората световна война.

Консервативни инфлуенсъри се нахвърлиха върху 13-секундното видео, обвинявайки погрешно президента, че се опитва да седне там, където няма стол.

Но ако се разгледат изображенията, се вижда, че зад него наистина има стол.

Джейк Шнайдер, акаунт мениджър на Републиканския комитет, увери АФП, че се радва да публикува клипове, които "идват направо от видеоканалите на пресслужбата".

Въпросният видеоклип беше публикуван със заглавие "Смущаващо".

Проверка на фактите на АФП показа, че видеоклипът е бил редактиран, за да се изрежат следващите кадри, на които се вижда как президентът започва да сяда, спира, докато чака министъра на отбраната Лойд Остин, след което сяда окончателно, когато Остин се изправя, за да говори.

Зийв Сандерсън, директор на Центъра за социални мрежи и политика в Нюйоркския университет, обяснява, че видеоклиповете с изрязани кадри са ефективни, защото не са така очевидно манипулирани в сравнение с кадрите, които са изцяло измислени или генерирани от изкуствен интелект.

Хората може да са по-склонни да приемат такива видеоклипове, лишени от контекст, за чиста монета, защото в тях има "истински клипове на Джо Байдън, който е стар", казва той.

"Те са в съответствие с общото усещане, което вече съществува в общественото пространство. Ако хората смятаха, че Джо Байдън е млад и енергичен, едва ли тези клипове щяха да се разпространят толкова широко", казва той пред АФП, цитирана от БТА. "Това е изключително ефективна тактика."

В друг широко разпространен видеозапис Джо Байдън изглежда дезориентиран, отдалечавайки се от другите лидери по време на демонстрация на парашутни скокове по време на срещата на върха на Г-7 в Италия.

След като кадрите бяха публикувани от Републиканската партия, вестник "Ню Йорк пост" сподели онлайн видеото, от което е изрязан парашутистът, когото Джо Байдън е отишъл да поздрави.

Белият дом възрази и срещу много коментирания откъс, публикуван от акаунта на Националния комитет и вестника, на който се вижда как президентът "застива" по време на концерт.

"Показателно е, че десните критици, включително и жалкият малък комитет за политически действия на (консервативния магнат) Рупърт Мърдок, "Ню Йорк пост", прибягват до дезинформация и евтини фалшификати", оплака се заместник-прессекретарят на Белия дом Андрю Бейтс в изявление за АФП.

Според него постиженията на досегашния президент "са толкова застрашителни в техните очи, че те изпитват нужда да си измислят разни неща".

Стивън Чън, ръководител на кампанията на Доналд Тръмп, отвърна, че коментарите на противниковия екип са "нелепи" пред лицето на "суровата реалност".

Социологическите проучвания показват, че много повече американци смятат, че настоящият президент е твърде стар за втори мандат, отколкото тези, които смятат същото за Доналд Тръмп.

По тази причина Зийв Сандерсън очаква, че кампаниите за дезинформация, насочени срещу пригодността на Джо Байдън, ще се засилят.

"Ще продължаваме да получаваме съдържание, свързано с възрастта на Байдън, защото тя продължава да притеснява избирателите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 17
    1
    Българин
    Тоест вкаменяването на БайПън на последната среща на Г7 е извадено от контекста ? Ръкуването с невидими хора,поздравите към умрели са изваждане от контекста ? Мнеее.истината е,че Алцхаймер Джо не знае къде се намира през повечето време,това жалко сенилно старче е за смях на цял свят и я доживее до изборите наесен, я не.....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари