ББР излезе с позиция за кредита от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Румен Гайтански - Вълка

0
Ръководството на банката твърди, че действията са предприети в съответствие с Търговския закон и с цел защита на интересите на институцията
Ръководството на банката твърди, че действията са предприети в съответствие с Търговския закон и с цел защита на интересите на институцията Снимка: ББР

Ръководството на банката твърди, че действията са предприети в съответствие с Търговския закон и с цел защита на интересите на институцията

Българската банка за развитие (ББР) излезе с официална позиция относно проведения търг за продажба на акциите на „Пътстройинженеринг“ АД (бел.ред. собственост на Румен Гайтански - Вълка). Според банката, действията ѝ по процедурата са били насочени към защита на интересите на институцията, след като „Роудуей Кънстракшън“ АД не успява да изпълни задълженията си по кредитен договор.

ББР припомня, че на 17 юни 2019 година е сключила договор за кредит с „Родуей Кънстракшън“ АД, с цел финансиране на придобиването на 5 112 240 акции от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД от мажоритарния собственик „Био Майнинг“ АД. Основните обезпечения по този кредит включват залози върху самите акции на „Пътстройинженеринг“ АД и върху търговското предприятие на дружеството.

През 2022 година, поради неизпълнение на задълженията по кредита, банката предприема действия по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ), включващи назначаване на ново ръководство на „Пътстройинженеринг“ АД и на „Роудуей Кънстракшън“ АД. Тези действия са били насочени към стабилизиране на компанията, която е ключов актив за погасяване на задълженията.

След като става ясно, че усилията по събиране на вземанията не дават желания резултат, ръководството на ББР възлага детайлен анализ и изготвяне на план за действие. Резултатите показват, че продажбата на акциите на „Пътстройинженеринг“ АД е единственият реален начин за събиране на дълговете на „Роудуей Кънстракшън“ АД.

Процедурата за продажба на акциите преминава през пет търга с явно наддаване, гарантиращи пълна прозрачност. В първите четири опита не са подадени оферти, което води до обявяване на търговете за непроведени. На последния търг, проведен на 30 юли 2024 година, е получено едно заявление от „Ариете капитал“ ООД, което предлага 3 645 440 лева за акциите.

Банката подчертава, че заради образуваното досъдебно производство тя е предала оригиналните документи по кредита на компетентните органи, което е причина търгът да не бъде приключен.

ББР също така е подала сигнали до правораздавателните органи във връзка с този случай и е предприела действия по реда на инстанционния контрол, включително молба до Върховната прокуратура за отмяна на постановленията на Апелативна прокуратура – София и Софийска градска прокуратура.

В резултат на действията на ББР, материалите от досъдебното производство са върнати за продължаване на разследването. Банката заявява, че ще продължи да сътрудничи на компетентните органи по случая, като подчертава, че благодарение на усилията на настоящото ръководство, е осигурена пълна прозрачност и ефективен контрол в институцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    тази банка трябва
    да се закрие, защото раздава кредити само на доказани мафиоти!!! А заплатите й се плащат от данъците на гражданите!!!
  • 6
    3
    Haisega
    Сега ,всичко,което Вълка е придобил да бъде одържавено!!! Всичко е крадено и то на едро!!! А този Стоян Мавродиев да бъде осъден ефективно!!! Стига са крали и са се подигравали с народа и накрая все няма виновни и отново народа плаща! СТИГА!!!
  • 7
    2
    Хиляди закони и
    закончета, за да се крадат милиони.Ха, сега да видим как ще си съберете вересиите.Ще сътрудничите, разбира се, избор нямате. Искам най - после да има наказани.Историята ми напомня ПЧБ (Първа Частна Банка)с кредитните милионери. От просяци някои ги позлатиха, но сметка за фалита на банката не дириха.
  • 8
    1
    daskal
    Искам да ви съди китайски съд по китайските закони, боклуци долни!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари