Българският "Невърленд" на Ахмед Доган тъне в пустош

1
Тайнственият замък в село Дръндар е замислен като детска градина, но никога не отвори врати
Тайнственият замък в село Дръндар е замислен като детска градина, но никога не отвори врати Видео: NOVA

Тайнственият замък в село Дръндар е замислен като детска градина, но никога не отворя врати

Загадъчният замък в село Дръндар, наричан от местните „Българският Невърленд“, продължава да вълнува хората с мистерията си. Въпреки мащабите и грандиозната архитектура, тази огромна постройка, свързвана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, стои празна вече почти 20 години. Историята на този имот е неразривно свързана с Доган, който е израснал в селото и остава важна фигура в региона, макар и самата сграда да не е обитавана.

Ахмед Доган е прекарал детството си в Дръндар, след като баща му напуска семейството и се премества в селото с майка му. Днес хората все още го помнят, но предпочитат да не говорят за него. Дръндар, макар да изглежда като обикновено село, крие в себе си този величествен дворец, разположен близо до майчината му къща. Построен през 2005 година, замъкът е първоначално замислен като детска градина или лицей, според данните от Агенцията по вписванията. Въпреки това, той така и не е изпълнил предназначението си и стои пуст и забравен.

Доган придобива 14 декара в селото през 2002 година, включително старото училище, върху чиито основи започва строежът на замъка. Той е завършен по време на Тройната коалиция, но дори след толкова години никое дете не е стъпвало там. Според декларация към Сметната палата, Доган купува този и още два имота с пари от депутатската си заплата, като по същото време финансира ремонт на местната джамия и водопроводната мрежа.

Замъкът впечатлява с архитектурата си – четири етажа, арки, тераси от дялан камък и медно петле, издигнато на най-високата кула. Въпреки това, сградата постепенно се руши – видими са счупени прозорци, паднали плочи и олющена тераса. Населението на село Дръндар, според последното преброяване, е едва 167 души, а децата във възраст за детска градина са между 4 и 5, което подчертава нереалистичността на замисления проект.

Снимка: NOVA

Кметът на община Суворово, Данаил Йорданов, потвърждава, че данъците за имота се плащат редовно, а теренът се поддържа от близки на Доган. Въпреки това, сградата не е завършена и не се използва. В същото време, животът в Дръндар и околните села като Николаевка продължава тихо и непроменено, като сцена от приказка, където времето сякаш е спряло.

Освен замъка в Дръндар, името на Доган се свързва и с други имоти, включително този в столичния квартал "Бояна" и резиденцията в парк "Росенец". И двата имота са привличали вниманието на медиите през годините. Резиденцията в Росенец, свързвана с фирмата „Хермес Солар“, в която Доган става собственик по документи едва през 2023 година, също е обект на обществено внимание.

Междувременно политическата кариера на Доган продължава да е динамична, като той наскоро беше отстранен от ръководството на „ТЕЦ – Варна“. На негово място застава Данаил Папазов, бивш транспортен министър. Това обаче не променя спокойния ритъм на живот в Дръндар, където хората живеят тихо и далеч от светлините на прожекторите, наблюдавайки отдалеч как сградите, свързани с Доган, постепенно потъват в забвение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    123
    циганска комплексарска хуйня ! грозно, гротеско и смешно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари