Български ученици създадоха дрон за локализиране на противопехотни мини

0

Четирима дванадесетокласници от София постигнаха международен успех

Група от четирима ученици от София успяха да постигнат значителен успех на международната сцена с иновативния си проект - дрон за локализиране на противопехотни мини. Калоян, Огнян, Стратос и Алекс, всички ученици в дванадесети клас, спечелиха престижното трето място на първия по рода си Хакатон по отбрана в Мюнхен, Германия.

Идеята и реализацията

Проектът на младите изобретатели започва преди месец, когато те се събират в училищния коридор и решават да създадат дрон, който да открива противопехотни мини. Основната цел на техния модел е да бъде компактен и евтин, така че да може ефективно и с минимални ресурси да открива подводните мини, които представляват сериозна заплаха в конфликтни зони.

Нашият модел е с цел да бъде компактен и с ниска цена, за да може ефикасно и с много малко материали да намираме подводните мини, които се разпръскват навсякъде", споделиха учениците пред bTV.

Участие и успех в Мюнхен

Преди седмица, младите изобретатели представиха своя проект на Хакатона по отбрана в Мюнхен, където конкуренцията беше изключително оспорвана. Подкрепяни от своите ментори, те успяха да впечатлят журито и да се класират на трето място. Това постижение не само им донесе признание на международно ниво, но и ги мотивира да продължат да развиват своя проект.

Бъдещите планове и надежди

След завръщането си в България, Калоян, Огнян, Стратос и Алекс се надяват да привлекат първите си инвеститори, които да им помогнат да превърнат своя прототип в реален продукт, готов за употреба в реални условия. И четиримата изобретатели имат желание да останат в България и да продължат да работят за развитието на своята идея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Деян
    Противопехотни или подводни???? или пък и за двете???
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари