Българската хранителна банка: Всеки българин изхвърля 93 килограма храна годишно

0
Предстояща кампания цели да събере 10 тона храна за нуждаещи се
Предстояща кампания цели да събере 10 тона храна за нуждаещи се

Предстояща кампания цели да събере 10 тона храна за нуждаещи се

Българската хранителна банка разкри шокиращи статистики относно хранителните отпадъци в страната по повод Световния ден на прехраната. Според данните, всеки българин изхвърля средно по 93 килограма храна годишно, което поставя на фокус сериозен проблем в контекста на нарастващата бедност.

Мащабът на проблема

В мащаба на цялата страна, годишното количество изхвърлена храна достига внушителните 600 000 тона. Тази цифра е особено тревожна, като се има предвид, че според последните данни, 1 300 000 българи живеят под прага на бедността.

Европейски контекст

Проблемът не е изолиран само в България. В рамките на Европейския съюз, 10% от храната, предлагана на потребителите, се изхвърля. Това се случва въпреки факта, че 42 милиона души в общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене.

Призив за действие

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, коментира ситуацията пред БНР:

"Тези данни са стряскащи. Не просто будят тревога, те призовават за незабавно и различно действие"

Съвети за потребителите

Експертите препоръчват на потребителите да подхождат по-отговорно към купуването и консумирането на храна:

"Да мислим разумно, когато я купуваме, да избираме отговорно, когато пазаруваме за домакинството си, и най-вече осъзнато да правим този избор"

Предстояща кампания

За да адресира този проблем, Българската хранителна банка организира традиционната си кампания "Килограм доброта" на 30 ноември и 1 декември 2024 година. Целта е да се съберат над 10 тона хранителни продукти с по-дълъг срок на годност, които да бъдат разпределени сред уязвими групи от населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    джони
    Кви килограми ве тъпаци, българина яде обелките на краставици и картофи, и яде хляба с опаковката. Магазините са тия които изхвърлят.
  • 0
    5
    ...
    Ахахаха ! Наобратното, на Българина не му достигат 93кг. годишно. Ако не броим това, че немските бакалии, основните хранилки за плебса, не продават точно храна, а мазни гнусни полу-фабрикати и стари меса от чужди резерви.
  • -3
    4
    Спонсор
    Че то само МАНГАЛИТЕ са толкова в КОЧИНАТА! А ИЗТРЕЩЕЛИТЕ БЪЛГАРИ са повече!
  • 4
    3
    весо
    Тая банка е като социолозите и толитолозите не са ме питали веднъж за кого ще гласувам,а предварително са готови с процентите
  • -2
    2
    даскалче, даскалче,
    пак се изказваш неподготвен, айде спри да се излагаш вече, да ограмотяваме цял даскал си е направо срамота!😁😁😁
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари