Българска журналистка интервюира Хасан Насрала през 1997 година

0
Миа Сантова се среща очи в очи с дългогодишния лидер на "Хизбула"
Миа Сантова се среща очи в очи с дългогодишния лидер на "Хизбула" Видео: NOVA

Миа Сантова се среща очи в очи с дългогодишния лидер на "Хизбула"

Миа Сантова, кореспондент на NOVA във Виена, остава единственият български журналист, успял да проведе интервю с дългогодишния лидер на „Хизбула“ – Хасан Насрала. След няколко опита, в края на 90-те години, тя успява да осъществи 40-минутен разговор в Бейрут с един от най-търсените хора от израелските служби.

Гледайки това интервю, не мога да не осъзная колко пророчески звучаха думите на Насрала тогава. Годината беше 1997, но малко се е променило в региона на Близкия изток оттогава. Повече от половината ми живот преминава в наблюдение на този непрестанен, кръвопролитен конфликт“, сподели Сантова.

Журналистката коментира и личните си надежди по отношение на международната журналистика в България, които е имала по онова време. „Вярвах, че след началото на демократичните промени и появата на частните медии, ще можем да отразяваме събитията директно от мястото им на случване. Надявах се, че ще пътуваме по света и ще бъдем кореспонденти от горещите точки“, разказва тя.

Пътуванията на Сантова до Бейрут през 1997 година не са били безпроблемни. „Първото пътуване беше проучвателно – за да ме проверят и да подпиша документи, че съм „чиста“ по отношение на намеренията ми“, споделя тя. Второто пътуване е този, който води до срещата с Насрала в тайна квартира в южната част на Бейрут, в шиитски квартал. Сантова разказва, че е пътувала в бронирана кола с въоръжена охрана, като към нея е бил прикрепен преводач, осигурен от страна на домакините.

Беше като сцена от филм. Аз бях много млада и недостатъчно подготвена. Но плюсът беше, че имах смелостта да го направя. Мислех си: „Може никога да не се върна у дома“, споделя Сантова с известно вълнение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари