България в капана на жегата: Температурите ще достигнат рекорди

0
Има висок риск от пожари
Има висок риск от пожари

Има висок риск от пожари

Слънце и жега в следващите дни: Времето ще остане горещо и сухо

Синоптиците предупреждават за изключително горещи дни през следващата седмица, с температури на ръба на човешката поносимост. Очаква се времето да остане слънчево и сухо, като термометрите ще отбележат някои от най-високите стойности през това лято.

Почивните дни: Слънце и високи температури

През двата почивни дни, времето ще бъде слънчево с лека облачност следобед над източните райони. Там се очаква и по-осезаем вятър. В събота температурите ще варират между 35 и 40 градуса, докато в неделя те ще достигнат до 41-42 градуса в Дунавската равнина и по долината на река Струма.

Новата седмица: Дни с екстремни жеги

Предстоящата седмица се очертава да бъде още по-гореща. В обичайно горещите точки у нас следобедната жега ще достига 42-43 градуса. Дните ще бъдат слънчеви с минимални смущения. Важно е да се вземат предпазни мерки срещу високите температури, като се избягва продължителното излагане на слънце и се консумира достатъчно количество вода.

Промяна в атмосферната конфигурация: Гръмотевици и дъждове

През втората половина на седмицата се очертава промяна в атмосферната конфигурация. Ще се развиват локални гръмотевични процеси с кратки дъждове и висок риск от градушка. Въпреки това, дневните температури ще се понижат малко, но ще останат във високия летен диапазон от 32 до 37 градуса.

Черноморието: Горещи дни и кратки валежи

Черноморието също остава в плен на летните жеги. През почивните дни и предстоящата седмица температурите ще достигнат до 31-32 градуса през почивните дни и до 35-36 градуса след това. Около 18-19 юли ще има повишена вероятност за по-силни ветрове и кратки локални следобедни валежи с гръмотевици. Вълнението на морето ще е по-осезаемо в събота следобед, но след това ще се успокои.

Риск от пожари: Висока опасност

Продължаващите жеги и липсата на съществен валеж увеличават опасността от разпалване на горски и полски пожари. Рискът е най-голям в почти цяла Северна България, централните райони на Южна, Югоизточна и по долината на река Струма. При инцидент вятърът в Югоизтока ще направи борбата с огъня изключително трудна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари