България утвърди Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар

1
С официално писмо до Европейската комисия, кабинетът изпрати своето окончателно предложение
С официално писмо до Европейската комисия, кабинетът изпрати своето окончателно предложение Снимка: Министерски съвет

С официално писмо до Европейската комисия, кабинетът изпрати своето окончателно предложение

Премиерът на Република България, Димитър Главчев, изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което финализира процеса по избора на български кандидат за еврокомисар. Тази кореспонденция идва в отговор на предишно писмо от страна на председателя на Европейската комисия, в което Урсула фон дер Лайен благодари за предоставените две кандидатури от страна на българското правителство и изразява желание да се спре на един от предложените кандидати след събеседване.

След проведени разговори с българските претенденти, председателят на Европейската комисия се обърна към премиера Главчев с искане да представи официално г-жа Екатерина Захариева като единствената кандидатура на България. С това действие премиерът официално утвърди избора на Захариева, като изпрати нейното име в писмо до Брюксел.

Екатерина Захариева е политик с дългогодишен опит и добре позната фигура в българската и международната политика. Преди номинацията си за еврокомисар тя е заемала множество висши постове, включително министър на външните работи и министър на правосъдието на България. Тази кандидатура демонстрира доверието, което премиерът Главчев и неговото правителство имат в професионалните качества на Захариева, като същевременно отразява одобрението на Европейската комисия.

С избора на Захариева, България прави важна стъпка към утвърждаването на своя представител в Европейската комисия. Предстои Европейският парламент да разгледа кандидатурата, след което ще бъде взето окончателното решение. Ако тя бъде одобрена, Захариева ще представлява България в ключови европейски въпроси и ще работи по приоритетите на ЕС в съответната ѝ ресорна област.

Процедурата по избор на български еврокомисар е част от по-широкия процес на обновяване на състава на Европейската комисия, който се случва в рамките на ротацията на европейските институции. Всеки член на Европейския съюз има право да номинира свой представител, като той заема ресор, съобразен с националните интереси и приоритетите на Европейската комисия.

Европейските лидери подчертават важността на добре подготвените кандидати, които могат да защитават интересите на страната си, но и същевременно да работят в полза на общоевропейските цели и приоритети. Ако Захариева бъде утвърдена от Европейския парламент, тя ще се включи в един от най-високите органи на Европейския съюз.

Премиерът Главчев изрази увереност в успешната реализация на кандидатурата на Захариева и подчерта значимостта на българското участие в европейската политика, особено в ключовите години на преговори и реформи в рамките на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Запознат
    Никой не може да надмине кЪстадин(педала) и Алтънчо(адвокатчето) Малко факти: "Костадин Костадинов в комбина със Златан Златанов -плешивата Златка и Кристиян по прякор Манекена, натрупали милиони от схеми с фалшиви скиминг у-ва и източване кредитни карти от нищо НЕподозиращи чужденци туристи от к-кс „Златни Пясъци“ "
  • 2
    1
    123
    Уникално арогантен отпадък е тая гювендия мръсната. Ровим дъното.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари