България става част от инициатива за чист космос

0
Целта на програмата е премахване на космическите отпадъци до 2030 година
Целта на програмата е премахване на космическите отпадъци до 2030 година Снимка: БТА

Целта на програмата е премахване на космическите отпадъци до 2030 година

България направи важна стъпка в развитието на космическите си технологии, като се присъедини към Хартата за нулеви отпадъци на Европейската космическа агенция (ЕКА). Решението бе взето на заседание на Министерския съвет.

Глобален проблем с нарастващо значение

Министерският съвет изтъква, че увеличаващият се брой сателити в орбита създава сериозни предизвикателства пред безопасността на космическите операции. Нарастващата глобализация и разширяването на космическите дейности водят до повишен риск от сблъсъци между обекти и генериране на космически отпадъци.

Международно сътрудничество

Хартата представлява доброволна инициатива, целяща намаляването и премахването на космическите отпадъци до 2030 година. Към момента близо 100 водещи организации от космическия сектор в Европа и света са заявили подкрепата си за тази визия.

Ползи за България

Присъединяването на страната към инициативата ще има двоен положителен ефект - ще изпрати позитивен сигнал към развиващата се космическа индустрия и ще повиши видимостта на България пред Европейската космическа агенция. Това участие се очаква да стимулира развитието на космическата индустрия в страната и да подобри международния ѝ имидж в областта на космическите технологии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ;;';';';';'
    Малоумниците стават все повече! След рейгън диктатурата на сащ над цял свят доведе човечеството до морален упадък! Следващата инициатива ще е за чисто слънце...
  • 1
    1
    ...
    Божееее ! Ние катализатори на колите си не можем да сложим, чист космос ще правим. Да не говоря за дебилите със дъртите дизели дето горят отработено масло. Децата ни дишат смъртоносна пушилка, обаче космоса ще чистим от на американците боклука.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари