България сключва споразумение по сигурността с Украйна

1
Страната ни се присъединява към 23-те държави-членки на НАТО в подкрепа на Киев
Страната ни се присъединява към 23-те държави-членки на НАТО в подкрепа на Киев Снимка: БТА

Страната ни се присъединява към 23-те държави-членки на НАТО в подкрепа на Киев

Министерският съвет на Република България взе решение за подписване на двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Украйна. Това ще позволи на страната ни да се присъедини към международната инициатива "Компакт за Украйна", представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли 2024 година.

"Компактът за Украйна" е одобрен от 23 държави-членки на НАТО, които вече са сключили подобни двустранни споразумения с Украйна. Целта на инициативата е да се координират и ускорят усилията за подпомагане на украинската страна в сферата на сигурността, както и да се окаже политическа подкрепа.

България последователно демонстрира своята солидарност с Украйна в контекста на продължаващата руска агресия. Правителството признава, че съпротивата на Украйна срещу агресора допринася пряко за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски държави, включително и България.

С одобреното решение на Министерския съвет, България ще подпише споразумение в областта на сигурността с Украйна, което ще позволи на двете страни да работят по конкретни двустранни договорености. Този акт ще потвърди продължаващата подкрепа и солидарност на България към легитимната борба на Украйна срещу руската агресия.

Присъединяването на България към "Компакта за Украйна" демонстрира желанието на страната ни да продължи активното си участие в международните усилия за подпомагане на Украйна както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Това решение е в унисон с последователната външна политика на България и нейната ангажираност към европейската сигурност и стабилност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    русенец
    Прочетох статията бавно и внимателно. Разбрах какво печели Украйна, но не разбрах какво печелим ние. Иначе не мисля, че е редно служебното правителство да се занимава с такъв тип договори, още повече, че няма Народно събрание, което да ги ратифицира. Това правителство има за цел да създаде условията за провеждане на изборите и да извършва текущото управление на страната. За другото ще се грижи правителство, избрано от народа, сиреч легитимно такова.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари