България повече не може да отлага промените в ПВУ

0
Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони ситуацията с ПВУ
Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони ситуацията с ПВУ Снимка: Министерство на финансите

Търпението на ЕК към България за Плана за възстановяване и устойчивост се изчерпа

Финансовият министър Людмила Петкова проведе ключова среща с еврокомисар Джентилони.

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова участва в значима среща с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони преди планираното заседание на Еврогрупата. Двамата обсъдиха важни въпроси, свързани с бъдещето на България в Европейския съюз и предстоящите финансови предизвикателства пред страната.

По време на разговорите стана ясно, че България е изправена пред критичен момент по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Еврокомисар Джентилони подчерта необходимостта от спешни действия от страна на българското правителство за финализиране на измененията в плана: "Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ".

Министър Петкова информира еврокомисаря, че служебният кабинет ще предприеме незабавни стъпки за иницииране на дебат и последващо одобрение от Народното събрание на предложените промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Това решение идва в отговор на нарастващия натиск от страна на Европейската комисия за ускоряване на процеса по актуализиране на плана.

Друга ключова тема на срещата беше подготовката на държавния бюджет на България за предстоящата 2025 година. Еврокомисар Джентилони акцентира върху значимостта на балансирания подход при съставянето на бюджета. Той подчерта, че освен изпълнението на конкретните финансови критерии, от изключителна важност е и поддържането на дългосрочна фискална стабилност.

Този аспект придобива особена тежест в контекста на амбицията на България за присъединяване към еврозоната. Стабилната финансова политика в средносрочен план се очертава като ключов фактор за успешната интеграция на страната в общото европейско валутно пространство.

Срещата между министър Петкова и еврокомисар Джентилони се провежда в момент, когато България е изправена пред редица икономически предизвикателства. Глобалната несигурност, инфлационният натиск и необходимостта от структурни реформи поставят допълнителен акцент върху важността на тясното сътрудничество между българските власти и европейските институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари