България - най-бедната страна в ЕС, но с високи цени на основни стоки

0

Според статистиката на Евростат, разходите за храни в българските домакинства са значително по-високи в сравнение с тези в Румъния и Полша

България, макар и най-бедната страна в Европейския съюз, се отличава с цени на редица потребителски стоки, които надвишават средните нива в ЕС. Това показват данните на Евростат за цените на потребителските стоки за 2023 година.

Според статистиката, разходите за храни в българските домакинства са значително по-високи в сравнение с тези в Румъния и Полша. През изминалата година цените на храните в България са били 86.5% от средното ниво за ЕС, докато в Полша този показател е 75.8%, а в Румъния – 72.7%.

Особено високи са цените на млякото, млечните продукти и яйцата в България, които са с 27% над средното ниво за ЕС. Те надминават съществено цените в страни като Полша (77% от средното ниво за ЕС), Франция (91%), Австрия (94%), Швеция (95%) и Нидерландия (96%).

Цената на олиото в България през 2023 година също е значително по-висока – с 17% над средното европейско ниво. В Полша, Румъния, Германия, Австрия, Италия и Хърватия този продукт е по-евтин.

По отношение на месото, България регистрира ценово ниво от 72% от средното за ЕС, което е по-високо в сравнение с Полша (67%) и Румъния (65%).

Полша и Румъния предлагат по-евтини зеленчуци и плодове, както и по-евтин хляб в сравнение с България. В България ценовото равнище на плодовете и зеленчуците е 78% от средното за ЕС, а хлябът е 72%. Въпреки това, България е с най-евтина риба в ЕС.

Въпреки високите цени на някои основни стоки, България е първенец с най-евтини цигари и алкохол – само 66% от средното за ЕС. Разликите в цените на тези продукти в различните страни се дължат основно на данъчните облекчения. Например, в Ирландия цигарите и алкохолът са три пъти по-скъпи от средното за ЕС, докато във Финландия и Дания цените също са значително над средното ниво – съответно 170% и 133%.

При ресторантите и хотелите, България също регистрира най-ниски цени – 52% от средното за ЕС, следвана от Румъния (65%) и Унгария (72%). Най-високите цени са отбелязани в Дания (152%), Финландия (129%) и Ирландия (128%).

Тези данни показват значителни различия в ценовите нива на потребителските стоки и услуги в различните страни от ЕС, като България се откроява с високи цени на основни храни, но ниски разходи за цигари, алкохол и хотелиерски услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    За кого да гласуваме
    в България не останаха стойностни хора, за нимаващи се с политика.Все с мутри обвързани.А народът пъшка, изнемогва и усеща, че отиваме към по - зле.Но от многото партии и партийки , няма избор.
  • 2
    3
    .........
    Явно народа е търпелив!!! Всеки ден четем скок на цените,на какво ли не!!! Е,и? Гласувайте,българи!!!!
  • 6
    2
    Моето мнение
    Докато жадно и стръвно в парламента се борят за кокала, цените растат ли растат.По време на ковида Радев каза , че е кощунство резкият им скок.Къде е сега да коментира?И той ли ни изостави на произвола?
  • 8
    1
    Русенец
    Не случайно всеки ден има нов милионер в България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари