България и Германия търсят нови хоризонти за икономическо партньорство

0
Румен Радев и посланикът на ФРГ Ирене Планк проведоха среща в президентската институция
Румен Радев и посланикът на ФРГ Ирене Планк проведоха среща в президентската институция Снимка: Президент РБ

Румен Радев и посланикът на ФРГ Ирене Планк проведоха среща в президентската институция

Президентът Румен Радев и посланикът на Германия Ирене Планк обсъдиха икономическото сътрудничество между двете страни и предизвикателствата пред европейската икономика по време на среща в президентската институция. Фокусът на разговора беше върху възможностите за задълбочаване на икономическите и инвестиционни връзки между България и Федерална република Германия, както и върху актуалните проблеми, пред които е изправена европейската икономика.

Държавният глава подчерта значимостта на Германия като ключов икономически партньор за България. Той посочи нарастващия двустранен стокообмен, достигащ 12 милиарда евро годишно, като ясен индикатор за интереса на германския бизнес към страната ни.

По време на срещата беше изразена обща позиция относно очакванията на бизнеса в Европа за по-предвидима среда. Акцентът беше поставен върху необходимостта от сигурни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и устойчива енергия, които са ключови фактори за дългосрочната конкурентоспособност на европейските икономики.

Президентът Радев изтъкна благоприятната инвестиционна среда в България и стратегическото географско положение на страната. Той изрази интереса на България към увеличаване на германските инвестиции в индустриалното производство, подчертавайки, че това би укрепило стабилността на българската икономика и би насърчило трансфера на технологии. Държавният глава заяви готовността на България да подкрепи представителите на германския бизнес в тази насока.

От своя страна, посланик Планк подчерта, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19, последствията от военните конфликти в близост до Европейския съюз и енергийната трансформация към въглеродно неутрална икономика, Германия запазва своя висок икономически и инвестиционен потенциал. Тя отбеляза, че това се дължи отчасти и на процеса на енергийна трансформация.

Срещата между президента Радев и посланик Планк подчерта важността на продължаващото сътрудничество между България и Германия в контекста на настоящите глобални икономически предизвикателства и подчерта потенциала за по-нататъшно укрепване на икономическите връзки между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари