България и Черна гора обединяват усилия за привличане на туристи от далечни дестинации

0

Министрите на туризма на двете държави подписаха тригодишен план за сътрудничество

България и Черна гора обединяват усилия за привличане на туристи от далечни дестинации

В столицата на Черна гора - Подгорица, на 21 октомври 2024 година се състоя важна среща между министрите на туризма на България и Черна гора. Евтим Милошев и Симонида Кордич подписаха стратегически документ, очертаващ съвместните действия в областта на туризма за следващите три години.

Ключови аспекти на сътрудничеството

Планът за съвместни действия, обхващащ периода 2025-2027 година, акцентира върху няколко основни направления в туристическия сектор:

  • Зимен туризъм
  • Културен туризъм
  • Винен туризъм
  • Поклоннически туризъм
  • СПА туризъм

Освен това, двете страни изразиха намерение да работят за подобряване на въздушната свързаност между столиците на балканските държави.

Предистория на срещата

Инициативата за това сътрудничество датира от септември 2024 година, когато министрите Милошев и Кордич се срещнаха в Япония. Тогава българският министър отправи покана към своята колежка за визита, която се реализира сега с подписването на този важен документ.

"Дестинация Балкани" - нова концепция в туризма

Централна тема в разговорите между двамата министри бе иновативната идея на Евтим Милошев за създаване на интегриран туристически продукт под името "Дестинация Балкани". Този подход цели разработването на общи туристически пакети, насочени специално към посетители от отдалечени страни като Япония и Съединените американски щати.

Министър Милошев подчерта важността на този подход: "За нас, балканските народи, не е печелившо да сме в конкуренция на тема туризъм. Светът и туристите от далечни дестинации ни приемат като една дестинация – район с уникална култура, впечатляващо историческо наследство, вкусна храна и изтънчено вино. Туристите от презокеанските страни искат да посетят няколко държави в рамките на едно пътуване. Ако създадем общ интегриран продукт, Балканите ще бъдат значително по-атрактивни на световната туристическа карта."

Черногорска подкрепа за инициативата

Симонида Кордич изрази своето одобрение за плана, като заяви: "Важно е да имаме формална рамка за нашето успешно сътрудничество. Надявам се скоро да предприемем конкретни стъпки, за да сближим Черна гора и България и да се представим заедно пред туристите от по-далечните пазари. От съществено значение е да демонстрираме политическа воля и да осигурим възможности за икономическо сътрудничество в полза на двете страни. Туризмът е мост, туризмът е входна точка, и когато този мост бъде отворен, през него преминават множество икономически дейности."

Бъдещи перспективи

Подписаният план се разглежда като ключова стъпка към реализацията на концепцията "Дестинация Балкани" и се очаква да допринесе значително за устойчивото развитие на туризма в региона. Конкретна мярка, планирана за близкото бъдеще, е откриването на директна въздушна линия между София и Подгорица през пролетта на 2025 година. Този ход се очаква да стимулира не само туристическия обмен, но и да укрепи икономическите връзки между България и Черна гора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари