България, Гърция и Румъния се обединяват срещу „енергийния остров“ на Югоизточна Европа

0
Липсата на междусистемни връзки в региона води до скокове в цените на енергията, предупреждава гръцкият министър
Липсата на междусистемни връзки в региона води до скокове в цените на енергията, предупреждава гръцкият министър

Липсата на междусистемни връзки в региона води до скокове в цените на енергията, предупреждава гръцкият министър

Гърция, България и Румъния обединяват усилия в нова инициатива за намаляване на енергийните цени в Европа. Това съобщи министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Теодорос Скилакакис, цитиран от АНА-МПА.

Според изявлението на министъра, гръцкото правителство внимателно следи развитието на енергийния пазар, като заедно със своите партньори от България и Румъния, работи върху създаването на постоянен механизъм за намеса при възникване на екстремни ценови колебания. Това е от особено значение за Югоизточна Европа, която често остава откъсната от останалата част на европейския енергиен пазар.

„Наблюдаваме парадоксална ситуация,“ подчертава Скилакакис. „Няма достатъчно междусистемни връзки за пренос на електроенергия от Централна Европа към Югоизточна, което води до екстремни ценови скокове в определени дни. Това е неприемливо и създава сериозни проблеми."

Министърът обяснява още, че регионът функционира като „енергиен остров“, поради липсата на достатъчно връзки с останалата част на континента. Това създава нелогичен икономически ефект, където производителите на електроенергия получават повече средства, въпреки че се нуждаят от значителни инвестиции за изграждането на нови кабели и междусистемни връзки. Скилакакис изразява загриженост, че тези средства всъщност идват от крайните потребители, които плащат за инвестициите.

„Това е основен аргумент за нашата инициатива. Трябва да намерим постоянно решение, което да се справи с тези системни проблеми. Ние вече сме доказали в миналото, че правителството се намесва винаги, когато е необходимо, и ще продължим да го правим," заключва Скилакакис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари