България е на второ място по консумация на хляб в света

0
Средногодишната консумация на хляб на българина надхвърля 130 килограма
Средногодишната консумация на хляб на българина надхвърля 130 килограма Снимка: Асен Игнатов

Средногодишната консумация на хляб на българина надхвърля 130 килограма

България се нарежда на второ място в световната класация по консумация на хляб, според нови статистически данни, цитирани от турския вестник "Йенигюн". Средногодишната консумация на хляб на глава от населението в страната ни достига впечатляващите 131,1 килограма.

Водещата позиция в класацията, изготвена от "World of Statistics", заема Турция с почти 200 килограма годишно на човек. Непосредствено след България се нарежда Украйна с 88 килограма на глава от населението.

В топ пет на държавите, консумиращи най-много хляб, влизат още Гърция и Германия. Гърция заема четвъртото място със 70 килограма на човек годишно, докато Германия се нарежда на пета позиция с 57 килограма.

Интересно е да се отбележи, че Русия, въпреки традиционно силната си хлебна култура, се нарежда едва на шесто място с годишна консумация от 54 килограма на човек.

Швейцария, известна със своите шоколади и сирена, отчита средногодишна консумация от 48 килограма хляб на глава от населението. В Саудитска Арабия този показател е 39 килограма, докато в Япония и Южна Африка количествата са значително по-ниски - съответно 28,3 килограма и 25,8 килограма.

Тези данни повдигат интересни въпроси относно хранителните навици и културните традиции в различните страни. Високата консумация на хляб в България може да се обясни с дълбоко вкоренените традиции в националната кухня, където хлябът играе централна роля в ежедневното меню.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ...
    Няма грам лошо в хляба, стига да е истински хляб без химия, замесен от ПРЯСНО смляно брашно.
  • 0
    1
    34т34тг
    и затова българите са такива гнусни дебелаци - пият яко алкохол, ядат хляб и после са свини цял живот... не им идва на акъла да спрат да пият отрова (алкохол) и да спрат да ядат хляб, че може с месо и салата да се наядеш също толкова добре, чак да преядеш и да спортуват... аз работя физическа работа и спортувам 7 дена в седмицата, не ми трябва да ям хляб, за да имам сили, това са заблуди на хора, които НЕ ЖЕЛАЯТ да се напънат да помислят за себе си и си заслужават батаците
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари