Българите обедняват, пенсионерите ни се чудят как да оцеляват

3
Атанас Кацарчев: Не знаем какво правят 1 милион души
Атанас Кацарчев: Не знаем какво правят 1 милион души Снимка: БГНЕС / Архив

Атанас Кацарчев: Не знаем какво правят 1 милион души

В условията на политическа нестабилност и липса на редовно правителство, което да подготви следващия бюджет, синдикатите се изправят пред въпроса към кого да насочат исканията си за по-високи доходи. Според главния икономист на КТ "Подкрепа" д-р Атанас Кацарчев, времето за транспониране на директивата за адекватните минимални работни заплати изтича, а решението трябва да бъде намерено до октомври.

"Съединението прави силата", но това остава само един надпис и добро пожелание. Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работни заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителството и на институциите, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври," коментира Кацарчев в интервю за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Икономистът посочва, че жизненият минимум расте, докато минималната заплата не го достига. Според него минималната заплата по закон трябва да е 50% от средната, която за първото тримесечие на тази година е 2200 лева, а минималната е едва 933 лева. Тази нормативно заложена система изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата.

"Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват," допълва Кацарчев.

По негови думи, условията на труд се подобряват всяка година. Обаче, голямата задача пред правителството и социалните партньори е да се справят с големия брой неактивни хора в активна възраст.

"Този 1 милион българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 милиона работещи и 1 милион неактивни, това е 25% от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област," изтъква икономистът.

Според Кацарчев, минималната пенсия в чужбина е значително по-висока от тази в България. Той подчертава, че пенсиите в страната не са достатъчни за нормален живот, особено в сравнение с европейските стандарти.

"Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее - 500 и няколко лева. Ако взимате 500 лева пенсия и взимате 50 отгоре, се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате," добавя той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    айде стига
    Световната банка каза че България вече е сред страните с високи доходи, да не съм чул да се оплаквате за пенсии и заплати! https://money.bg/economics/balgariya-veche-e-sred-stranite-s-visoki-dohodi-a-po-bogati-li-sme-naistina.html
  • 2
    1
    Така си е
    А Главчев се хвали, че свършили много работа.Най - важното със заплатите въобще сякаш не им влиза в задълженията."Народните ни избранници"бързаха да приемат неизгодни за нас решения.Както например за еврото ни шилят като в скотобойна, без да ни питат дори дали сме съгласни.Да бяха помислили за неработещите в активна възраст.Последните са в абсолютна тежест на обществото и семействата си.Превръщат се в крадци, наркомани,понякога и насилници .Грешна, антисоциална е политиката на властващите.Тя е изцяло против нас.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари