Българи и румънци почетоха храмовия празник на Басарбовския манастир

1
Частица от мощите на свети Димитър Басарбовски е изложена за поклонение
Частица от мощите на свети Димитър Басарбовски е изложена за поклонение Снимка: БТА

Частица от мощите на свети Димитър Басарбовски е изложена за поклонение

Тивериополският епископ Тихон отслужи днес празнична литургия в скалния манастир "Свети Димитър Басарбовски" край град Русе. Десетки поклонници от България и Румъния се събраха в светата обител, за да почетат храмовия празни, съобщи БТА.

Специално за празника в манастирската църква бе изложена за поклонение икона на Свети Димитър Басарбовски, съдържаща частица от неговите мощи - дар от покойния Румънски патриарх Теоктист.

Светецът - мост между два народа

Уредникът в Регионален исторически музей - Русе Евгени Георгиев сподели пред Българска телеграфна агенция: "Свети Димитър Басарбовски е светец от долината на Ломовете - най-популярният от всичките, за който трябва да кажем, че всъщност е много тачен в съседна Румъния. При нас е познат в Русенско и в Североизточна България, а не толкова в цялата ни държава. Докато в Румъния той се възприема като покровител на румънската столица Букурещ и неговите нетленни мощи са изложени в Патриаршеската катедрала в Букурещ."

Сред румънските поклонници бе отец Флорин от Букурещ, който сподели: "Идваме от Букурещ. Това е голям светец в Румъния. Ние сме тук, за да посетим местата, където е живял Свети Димитър Басарбовски преди векове."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Поп Чочо
    Димитру Басарбовеану
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари