БАБХ: Всички автомобили ще минават дезинфекция при влизане в страната

0
Мерките на граничните пунктове са с цел предотвратяване на разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни
Мерките на граничните пунктове са с цел предотвратяване на разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни Снимка: БТА

Мерките на граничните пунктове са с цел предотвратяване на разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни

От утре по всички гранични пунктове на България с други държави ще се въведе дезинфекция с цел предотвратяване на разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински на брифинг в Кърджали. Той, заедно със заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев, участва в спешно заседание на Областната епизоотична комисия. Заседанието бе свикано поради регистрирано огнище на заболяването в гръцкото населено място Ясмос, на около 10 километра от българската граница, където са засегнати 260 овце и кози.

По думите на д-р Патарински, дезинфекцията ще бъде безплатна докато бъдат уведомени всички съседни държави, но към момента се изисква заплащане за дезинфекцията на границата с Турция. На територията на България няма регистрирани огнища на заболяването, а движението на животни от засегнатите райони в Румъния и Гърция е спряно. Въпреки това, има регистриран внос към кланица, но преди да бъде обявено наличието на болестта.

Заместник-министър Деян Стратев информира, че в Румъния са регистрирани 43 огнища, засегнали над 220 хиляди животни, докато в Гърция има 44 огнища с над 15 хиляди засегнати животни. В отговор на ситуацията, България въвежда национални мерки, които включват клинични изследвания и PCR тестове за всички живи животни, предназначени за доотглеждане или клане. Също така, се свикват епизоотични комисии на областно и общинско ниво, като в област Кърджали ще бъдат проведени клинични прегледи и забрана за смесване на стадата в общините Кирково и Крумовград.

Д-р Стратев подчерта, че заболяването не е опасно за хората, но води до значителни икономически загуби, тъй като при положителен резултат животните от цялото стопанство се унищожават. В случай на огнище на чума в България, стопаните ще бъдат обезщетявани и се препоръчва те да поддържат контакт с ветеринарите и да не крият случаи на заболяване.

Изпълнителният директор на БАБХ припомни, че последният случай на чума по дребните преживни животни в България е бил през лятото на 2018 година в района на Болярово, когато бяха засегнати над 3700 животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари