БАБХ: Няма чума по овцете и козите у нас

0
Агенцията за безопасност на храните засили контрола след огнища в съседни държави
Агенцията за безопасност на храните засили контрола след огнища в съседни държави

Агенцията за безопасност на храните засили контрола след огнища в съседни държави

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проведе мащабни проверки в животновъдни обекти в цялата страна, за да гарантира, че няма разпространение на чума по дребните преживни животни. След извършването на 551 инспекции в различни обекти, агенцията съобщи, че всички проверени животни са клинично здрави.

Засилените проверки, които обхванаха повече от 11 000 овце и кози в 220 населени места, бяха организирани в отговор на установени огнища на чума в съседни държави като Румъния и Гърция. Целта на проверките е да се предотврати разпространението на болестта на територията на България, като се осигури здравето на местните животни и се запази безопасността на хранителната верига.

Официалните ветеринарни лекари от областните дирекции на БАБХ извършват прегледите, следвайки заповед на изпълнителния директор на агенцията. Тези усилия ще продължат и през следващата седмица, за да се гарантира, че всички животновъдни обекти спазват необходимите мерки за биосигурност.

За да се засили контрола върху потенциалните заплахи, БАБХ напомня, че гражданите могат да подават сигнали за нарушения на денонощния телефон 0 700 122 99. На този номер се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижване и продажба на живи животни. Всички постъпили сигнали ще бъдат разглеждани незабавно от компетентните органи, като при установяване на нарушения ще бъдат наложени съответните санкции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари