Автомобилен гигант затваря завода си в България

8
Над 1700 души ще загубят работата си до 2025 година
Над 1700 души ще загубят работата си до 2025 година Снимка: СЕ Борднетце – България

Над 1700 души ще загубят работата си до 2025 година

Един от водещите производители на кабелни комплекти за автомобилната индустрия в България - "СЕ Борднетце - България" ЕООД, обяви мащабна реорганизация на дейността си в страната. Компанията планира да затвори завода си в град Мездра до края на март 2025 година и да намали значително капацитета на производствения си обект в град Карнобат, съобщиха от дружеството за Българската телеграфна агенция (БТА).

Решението за преструктуриране е продиктувано от нарастващата конкуренция в сектора и увеличаващите се производствени разходи в България, особено по отношение на разходите за труд. Това е довело до затруднения при възлагането на нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти в българските локации на компанията.

Заводът в Мездра, открит през 2008 година, в момента осигурява работа на около 950 души. Производственият обект в Карнобат, където сега са заети приблизително 1000 работници, ще продължи да функционира от февруари 2025 година, но с драстично намален персонал от около 100 души.

Танер Мутлу, главен оперативен директор на "СЕ Борднетце - България" ЕООД, коментира ситуацията: "Много съжаляваме, че трябва да обявим това решение. Повече от шест месеца полагахме усилия да намерим алтернативни решения, които да ни позволят да поддържаме настоящите обеми на производството в България, но предвид темпа на увеличаващите се разходи за труд в дейността, тези наши усилия се оказаха непосилни. Знаем колко трудно е това за нашите служители, някои от които са с нас от дълги години."

Компанията уверява, че ще изпълни всички законови изисквания, свързани с прекратяването на дейността, и ще предостави компенсационни пакети и програма за преместване на засегнатите служители. Представителите на работниците и местните синдикати вече са информирани за плановете на ръководството.

"СЕ Борднетце - България" ЕООД е част от групата на Сумитомо Електрик Борднетце СЕ (SEBN) - глобален автомобилен доставчик с над 36 000 служители в 13 държави. SEBN е дъщерно дружество на японската група Sumitomo Electric Industries, която има 380 подразделения в различни индустрии по целия свят. Sumitomo Electric Group, с над 400-годишна история, наброява 280 000 служители и отчита нетни продажби от 30 милиарда щатски долара за 2023 година.

Продуктовото портфолио на SEBN включва системи за окабеляване, както и електрически и електронни компоненти за конвенционални и електрически задвижващи технологии, включително кабелни снопове за мулти и високо напрежение.

Реорганизацията на дейността на "СЕ Борднетце - България" ЕООД ще доведе до преместване на част от производството в заводите на "Сумитомо Борднетце" в Молдова и Румъния. Това решение подчертава нарастващите предизвикателства пред автомобилната индустрия в България и повдига въпроси за бъдещето на сектора в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    10 стинки
    Конкуренция монкуренция... ла ла. През април разследваха замърсяване с циановодород през канализацията. В Молдова определено е по-лесна корупцията, съответно по-евтино по-замърсяващо. Вън мизерниците!
  • 17
    6
    Русенец
    А Линамар кога?
  • 1
    5
    Запознат
    След СВО няма да я има УСрайна,но да се надяваме,че дотогава украинците сами ще са изкарали куролап зеленски от бункера и ще са го обесили на първото дърво за да стане Украйна отново нормална държава
  • 19
    4
    русе
    В Румъния минималната е 1500лв!!! Тия какво лъжат, че заплатите на хората са виновни!!! при нас сега е 933лв, а от 2025г ще е 1076лв. Май се чудят какво да измислят. Единствено в Молдова е по-ниско заплащането, но след СВО може да я няма тази държава.
  • 13
    3
    Българин
    Каква мафия бе,идиот малоумен,не можеш ли да четеш: Решението за преструктуриране е продиктувано от нарастващата конкуренция в сектора и увеличаващите се производствени разходи в България, особено по отношение на РАЗХОДИТЕ ЗА ТРУД. Не им се плащат нормални заплати на хората бе,те да не са дошли в България за да плащат достойно хахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари