Австрийците гласуват нов парламент

0
Канцлерът Карл Нехамер представя себе си като държавник, а опонента си - като токсична заплаха
Канцлерът Карл Нехамер представя себе си като държавник, а опонента си - като токсична заплаха Снимка: БТА

Който и да спечели, няма да получи пълно мнозинство, сочат изследванията, но ще може да оглави коалиционно правителство

Австрия избира днес нов парламент, а Австрийската партия на свободата (АПС) може да се окаже победител за първи път в своята история. Ако формацията надделее в оспорваната надпревара с управляващата Австрийска народна партия (АНП), това ще представлява исторически успех за нея, съобщават международните агенции.

В последните месеци АПС стабилно водеше в социологическите проучвания, но разликата ѝ с АНП постепенно се стопи до минимални нива. Канцлерът Карл Нехамер възприе стратегия да се позиционира като сериозен държавник, представяйки своя опонент – лидера на АПС Херберт Кикъл – като заплаха за стабилността.

Проучванията сочат, че нито една от двете основни политически сили няма да успее да спечели абсолютно мнозинство. Очаква се след изборите да се формира коалиционно правителство, като първите екзитполове ще бъдат оповестени веднага след края на изборния ден в 17:00 часа.

Политолозите подчертават значимостта на този вот. „Залогът е дали АПС ще излъчи следващия канцлер“, коментира политоложката Катрин Щайнер-Хемерле от Каринтийския университет по приложни науки. „Ако Кикъл поеме ръководството на страната, ролята на Австрия в Европейския съюз може значително да се промени.“

АПС, която се отличава с евроскептични позиции и подкрепа за Русия, спечели за първи път на национални избори през юни. Тогава тя победи АНП с минимална преднина на европейските избори, което даде допълнителен тласък на кампанията на крайнодясната формация.

Ако партията на свободата спечели, Австрия ще се нареди до държави като Нидерландия, Франция и Германия, където крайната десница също набира популярност.

В същото време президентът на Австрия Александър ван дер Белен изрази опасенията си относно възможността АПС да ръководи страната, като особено критикува отношението на партията към Европейския съюз и позицията ѝ спрямо руската инвазия в Украйна. Ван дер Белен намекна, че може да попречи на Херберт Кикъл да стане канцлер, дори ако неговата партия спечели вота. Той изтъкна, че въпреки традицията мандатът за съставяне на кабинет да се дава на формацията с най-голям резултат, конституцията не го задължава да се придържа към това правило.

Въпреки че АНП и АПС споделят сходни позиции по някои ключови въпроси като имиграцията и данъчната политика, Нехамер категорично обяви, че няма да влиза в коалиция, ако Херберт Кикъл остане начело на крайнодясната формация. Самият Кикъл, известен със своите провокативни изказвания, не демонстрира желание за отстъпки: „Може би най-добре би било да се изпаря във въздуха, но няма да Ви направя тази услуга, господин Нехамер“, заяви той, когато беше попитан дали би направил компромис, за да може партията му да участва в коалиционно правителство с консерваторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    Не мога да разбера защо на тези им викат ту австрийци, ту австралийци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари