Атанас Запрянов: Приоритет е попълването на вакантните длъжности в армията

0
На нас ни трябват качествено подготвени хора, които да оперират със сложните високотехнологични оръжейни системи
На нас ни трябват качествено подготвени хора, които да оперират със сложните високотехнологични оръжейни системи Снимка: Министерство на отбраната

На нас ни трябват качествено подготвени хора, които да оперират със сложните високотехнологични оръжейни системи

Министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че попълването на вакантните длъжности в Българската армия е станало приоритет номер едно, измествайки дългогодишния фокус върху модернизацията и превъоръжаването. Тези думи прозвучаха в ефира на предаването "Пресечна точка" по Военния телевизионен канал на 21 октомври 2024 година.

Акцент върху човешкия фактор

Запрянов подчерта: "Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет, но трябва да дефинираме като приоритет номер едно личният състав, необходимостта от попълване на вакантните длъжности във въоръжените сили."

Министърът изтъкна, че въпреки развитието на проектите за модернизация във всички родове войски, най-голямото предизвикателство остава осигуряването на квалифициран персонал за работа с новите системи.

Мерки за привличане на кадри

"На нас ни трябват качествено подготвени хора, които да оперират с модерните оръжейни системи, които са много сложни", заяви категорично Запрянов. Той посочи, че обвързването на заплатите на военнослужещите със средната работна заплата в страната вече дава положителни резултати, отчитайки повишен интерес към конкурсите за Сухопътните войски и Националната гвардейска част.

Конкуренция на пазара на труда

Министърът на отбраната призна предизвикателствата пред военната кариера в контекста на конкуренцията с частния сектор: "Освен увеличението на заплатите, ние се опитваме да решим и други социални въпроси и придобивки на военнослужещите, за да може военната служба да стане по-атрактивна за младите хора като успешна кариера и успешно развитие, защото конкуренцията на пазара на труда е огромна, бизнесът се развива, заплащането расте".

Фокус върху отбранителните способности на НАТО

Запрянов информира и за ключовите теми, обсъдени на последната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. Той подчерта фокуса на Алианса върху гарантиране на сигурността на страните-членки чрез изпълнение на отбранителните планове и изграждане на необходимите способности.

Очаквано увеличение на разходите за отбрана

"Вече се оформя консенсус в Алианса, че 2% от БВП са недостатъчни предвид нарастващите заплахи и късите срокове, в които трябва да се създадат нови способности", сподели министърът. Той прогнозира, че на предстоящата среща на върха на НАТО в Хага през 2025 година, вероятно ще бъде взето решение за увеличаване на минималните разходи за отбрана до 2,5% от БВП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари