Атанас Запрянов: Прекомерен риск от страна на пилотите е причината за катастрофата край Граф Игнатиево

0
Министерство на отбраната започва мащабна проверка във Военновъздушните сили
Министерство на отбраната започва мащабна проверка във Военновъздушните сили Видео: bTV

Министерство на отбраната започва мащабна проверка във Военновъздушните сили

Министерството на отбраната (МО) инициира задълбочена проверка на организацията и безопасността във Военновъздушните сили (ВВС) на България. Тази информация бе споделена от министъра на отбраната Атанас Запрянов в телевизионното предаване „Лице в лице".

Проверката, която се очаква да приключи до края на месеца, ще обхване различни аспекти на дейността на ВВС, включително съответствието между летателните часове и възлаганите задачи. Поводът за това разследване са няколкото инцидента, случили се през последните години.

Фокус върху командната верига и безопасността

Министър Запрянов подчерта, че проверката ще се съсредоточи върху работата на командирите, взаимодействието с пилотите, както и върху начина, по който се предават инструкциите и правилата за безопасност. Той не изключи възможността за кадрови промени в резултат на проверката.

Резултати от разследването на септемврийската катастрофа

По-рано същия ден, Министерството на отбраната оповести резултатите от разследването на трагичния инцидент от 13 септември в Трета авиационна база „Граф Игнатиево". Според заключенията, причината за катастрофата, при която загинаха подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, е било поемането на прекомерен риск от страна на пилотите по време на тренировъчен полет.

Министър Запрянов коментира: "Настоявахме данните от черната кутия да бъдат цялостно прочетени, снети, за да бъде въпроизведен целият полет. През цялото време пилотите са управлявали самолета, няма нито един момент, в който да е загубено управлението или да има технически отказ. Затова инспекторите са дефинирали като причина поемането на прекомерен риск. Пилотът е смятал, че ще се справи. Това упражнение е изпълнявано много пъти от пилотите. Подполковник Димитров като курсант е изпълнявал тази фигура от висшия пилотаж няколкостотин пъти."

Гаранции за обективност на разследването

Министърът на отбраната гарантира обективността на проведената проверка, изразявайки увереност, че независимо от екипа, извършващ анализа на данните, заключенията биха били идентични.

Технически детайли за инцидента

Според информацията, предоставена от министър Запрянов, още при първия елемент на въздушната фигура, самолетът е набрал недостатъчна височина и се е движил с по-ниска от необходимата скорост. При тези обстоятелства, изпълнението на фигурата е трябвало да бъде прекратено.

"Според мен пилотът се е предоверил на опита и експертизата, която има, че може да завърши упражнението и при тези параметри", заключи Запрянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари