Атанас Запрянов: Очакваме изтребителите F-16 и машините Stryker догодина

1
Военният министър коментира и инцидента в "Граф Игнатиево"
Военният министър коментира и инцидента в "Граф Игнатиево" Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Военният министър коментира и инцидента в "Граф Игнатиево"

Военният министър Атанас Запрянов проведе среща с американския посланик Кенет Мартен, на която обсъдиха предстоящите доставки на самолети F-16 и бойни машини Stryker за българската армия. Министърът разкри подробности за срещата в интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

По време на разговора са обсъдени и плановете за доставка на противотанкови ракети "Джавелин" (Javelin). Запрянов поясни: "Държавният департамент наскоро обяви разрешението на Конгреса за доставка на противотанковите ракети Джавелин. Координирахме следващите стъпки за максимално бързо получаване на договора, който Министерство на отбраната да представи на правителството, а следващият парламент да ратифицира."

Министърът коментира и подготовката на военновъздушната база "Граф Игнатиево" за посрещане на новата техника. Той припомни, че при подписването на договора за F-16 са били отделени 300 милиона лева за подготовка на инфраструктурата. Запрянов призна, че процесът е бил забавен поради пандемията от COVID-19 и политическата нестабилност в страната.

"За съжаление, това съвпадна с Ковид кризата. Договорите, сключени за изграждане на тази инфраструктура, се забавиха много. След това политическата нестабилност и временните правителства допълнително усложниха ситуацията," обясни министърът.

Въпреки забавянето, Запрянов увери, че се вземат мерки за навременната подготовка на базата. Очаква се доставките на самолетите F-16 и бойните машини Stryker да започнат в средата на следващата година. Министърът съобщи добрата новина, че пистата и пътеките за рулиране вече са приети с акт 16.

Запрянов засегна и темата за трагичния инцидент в "Граф Игнатиево", при който загинаха двама български пилоти. Той увери, че след разчитането на черната кутия и анализа на експертната комисия, пълната информация за случилото се ще бъде предоставена на обществеността. Министърът добави, че е разпоредил допълнителна проверка на други аспекти в дейността на летателните бази.

По отношение на летателните часове на загиналите пилоти, Запрянов уточни, че те са имали над 100 часа годишно, което отговаря на изискванията.

Министърът коментира и темата за недостига на кадри в армията, като заяви, че ако този проблем бъде решен в кратки срокове, няма да се налага въвеждането на наборна военна служба. Същевременно той подчерта необходимостта от обучение на гражданите за защита на отечеството.

"По отношение на обучението на гражданите за защита на Отечеството, това е друга конституционна норма. Тя съществува и сега - програма за доброволно обучение. Тя беше насочена към създаване на доброволен запасен резерв във въоръжените ни сили. Но повечето хора, които завършват доброволно това обучение, стават войници. И така мобилизационните ни запаси застаряват. Това е големият въпрос, за който трябва да мислим," заключи Запрянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари