Атанас Зафиров: Левите партии се обединяват

1
БСП и партньори пред финализиране на коалиция
БСП и партньори пред финализиране на коалиция Снимка: БГНЕС

БСП и партньори пред финализиране на коалиция

До края на следващата седмица се очаква над 20 леви политически формации да подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Тази новина обяви изпълняващият длъжността председател на Българската социалистическа партия (БСП) Атанас Зафиров след заседание на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Основната цел на коалицията е да обедини левите сили в България и да създаде мощен лявоцентристки блок, който да се противопостави на десните и центристките партии в страната. В момента текат финални преговори по съставянето на споразумението, което се очаква да бъде подписано до края на август. Според Зафиров, времето е прецизно разчетено и съобразено с графика на предстоящите парламентарни избори.

Името на коалицията остава под въпрос

До момента са обсъждани два възможни варианта за име на новосформираната коалиция: "Коалиция за България" и "БСП - Обединена левица". Името все още не е окончателно решено, като се очаква окончателното предложение да бъде прието на следващото заседание на Изпълнителното бюро на БСП във вторник. След това името ще бъде представено на коалиционните партньори за окончателно одобрение.

Депутатските листи ще бъдат подредени по коалиционен механизъм

Според Атанас Зафиров, все още е рано да се говори за формиране на депутатски листи. Той подчерта, че те ще бъдат подредени по ясно разписан коалиционен механизъм, който ще бъде съгласуван с всички партии в обединението. Това показва, че БСП и нейните коалиционни партньори целят да създадат устойчив и справедлив модел за участие в предстоящите избори, без вътрешни конфликти и разногласия.

Неяснота около бъдещето на служебното правителство

Относно бъдещето на служебното правителство и възможните промени в неговия състав, Атанас Зафиров отбеляза, че ключовият въпрос е дали Калин Стоянов ще остане вътрешен министър. Той посочи, че заявките от Президентството, както и позициите на политическите партии, не предвещават лесни решения по този въпрос. Според Зафиров, отговорността в момента е изцяло в ръцете на господин Главчев.

По въпроса дали могат да се очакват и други промени в служебния кабинет, Зафиров посочи, че това не е работа на БСП и че партията ще даде оценка на конкретните лица, когато те бъдат представени. Според него, основният критерий ще бъде дали тези хора са равноотдалечени от политическите партии и дали могат да гарантират честни и справедливи избори.

Ограничени възможности за промени в правителството

Зафиров също така отбеляза, че възможностите пред президента за промени в кабинета са силно ограничени поради несъстоятелните промени в конституцията. Това създава допълнителни трудности при вземането на решения и съставянето на нови политически баланси в рамките на служебното правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари