Атанас Пеканов: Ще загубим поне 500 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост

0
Бившият вицепремиер разкри, че от общо 12 милиарда лева по плана, България е усвоила едва 2,7 милиарда лева, или 25%, по време на служебния кабинет
Бившият вицепремиер разкри, че от общо 12 милиарда лева по плана, България е усвоила едва 2,7 милиарда лева, или 25%, по време на служебния кабинет

Бившият вицепремиер разкри, че от общо 12 милиарда лева по плана, България е усвоила едва 2,7 милиарда лева, или 25%, по време на служебния кабинет

България е усвоила едва една четвърт от предвидените европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), алармира бившият вицепремиер по управление на европейските средства в служебния кабинет "Донев", Атанас Пеканов. В интервю за сутрешния блок "Здравей, България" по NOVA той изрази сериозни опасения относно бъдещето на плана и възможността страната ни да загуби значителна част от финансирането.

"Най-вероятно ще загубим поне 500 милиона лева от ПВУ, защото България се бави с реформите, за които се е подписала пред Европейската комисия", заяви Пеканов. Той подчерта, че успехът на страната ни идва, когато се правят трудни, но необходими реформи.

Бившият вицепремиер изрази подкрепа за позицията на "Продължаваме Промяната-Демократична България" относно нуждата от приемане на три ключови закона: за избора на състав на Антикорупционната комисия, за личния фалит и за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция.

Пеканов припомни, че по време на неговото управление е извършено последното плащане по ПВУ. "През 2020 година всички страни членки се обединиха, че ще има европейски средства, но срещу условия и реформи. Те са разписани за всяка една страна", поясни той.

Според експерта, ако не бъдат приети необходимите законови промени, Европейската комисия ще наложи санкции на България, което ще доведе до загуба на част от средствата по второто плащане. "Целият оставащ план е 10 милиарда лева, второто плащане е 1,5 милиарда лева, от които предполагам, че ще загубим поне 500 милиона лева", прогнозира Пеканов.

Бившият вицепремиер разкри, че от общо 12 милиарда лева по плана, България е усвоила едва 2,7 милиарда лева, или 25%, по време на служебния кабинет. "Оттам нататък няма повече получени пари, остават две години. Ние сме на второто плащане от осем", уточни той.

Пеканов направи сравнение с други европейски държави, посочвайки, че Италия, Испания, Гърция и Хърватия вече са усвоили над 60% от полагащите им се суми.

Критикувайки предишното управление, той заяви: "Когато имаше мнозинство в парламента и Асен Василев беше финансов министър, трябваше да се занимава с ПВУ, а не с Конституцията. Проблемът трябваше да реши тогава, сега в тези плаващи мнозинства да променяме закони, не съм сигурен как ще се получи".

В заключение, Пеканов подчерта, че неусвоените средства са предназначени за важни проекти като разширяването на метрото в София, саниране на сгради, закупуване на хеликоптери и ремонтни дейности в училищата. "Това са неща, които няма да се случат, няма да можем да ги платим", предупреди той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Учуден
    До 1 Каква заплата предпочиташ - Американска, Европейска или руслямска ?!
  • 4
    1
    Ай ебете си майките!
    ВИЕ, алчните крадливи мърши, може и да загубите някакви милиони. НИЕ, обикновените хора, НИЩО не губим!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари