Атанас Атанасов: Бивш конституционен съдия може да оглави бъдещ кабинет

1
Разломът в ДПС е резултат от преяждането с власт в партията
Разломът в ДПС е резултат от преяждането с власт в партията

Разломът в ДПС е резултат от преяждането с власт в партията

Генерал Атанас Атанасов, съпредседател на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), призова за обединение между двете най-големи политически сили в страната. В интервю за предаването "На фокус" по Нова телевизия той подчерта необходимостта от намиране на общ език между ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Длъжни сме да положим всички усилия за преодоляване на политическата криза. Очевидно е, че липсва достатъчно доверие между нас, затова се нуждаем от личност, която да бъде обединителен център", заяви Атанасов. Той предложи за тази роля да бъде избран човек с опит на висока държавна позиция, като например бивш конституционен съдия.

Генералът очерта две основни теми, които трябва да бъдат адресирани: програма и приоритети на бъдещото управление, както и структура на правителството. Според него, кандидатът за министър-председател трябва да бъде авторитетна личност с познания за политическите процеси в България.

"Премиерският пост трябва да бъде венец на кариерата му, за да може да взема самостоятелни решения", подчерта Атанасов. Той добави, че ПП-ДБ ще представи своята програма през следващата седмица.

Относно т.нар. "джентълменско писмо", изпратено до ГЕРБ, Атанасов поясни, че законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са от критично значение. "Не бива да поставяме под риск интересите на 10 милиона българи. Ако не приемем тези закони, един от ключовите приоритети ще бъде компрометиран", предупреди той.

Атанасов коментира и други актуални теми, включително кандидатурата за еврокомисар и вътрешните противоречия в Движението за права и свободи (ДПС). Според него, Екатерина Захариева притежава необходимите качества за поста, но Юлиян Попов е бил по-подходящият кандидат.

Относно споровете в ДПС, генералът заяви: "Това е резултат от преяждането с власт в партията. Сега двете парчета от формацията най-добре да минат на диета - да не участват във властта." Той изрази съмнение, че ДПС ще бъде част от управляващото мнозинство в следващия парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари