Астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 часа

0
Есенното равноденствие бележи официалното начало на новия сезон
Есенното равноденствие бележи официалното начало на новия сезон Снимка: Dunavmost / Архив

Есенното равноденствие бележи официалното начало на новия сезон

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщи, че астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 часа. Този момент бележи официалното начало на есенния сезон в Северното полукълбо, съвпадащ с есенното равноденствие.

Есента е един от четирите основни сезона в умерените географски ширини, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически погледнато, тя започва с есенното равноденствие, което обикновено се случва около 23 септември в Северното полукълбо. За сравнение, в Южното полукълбо този момент настъпва приблизително на 21 март.

От метеорологична гледна точка, есенните месеци в Северното полукълбо са септември, октомври и ноември. В Южното полукълбо съответно това са март, април и май. Тази разлика се дължи на противоположното разположение на двете полукълба спрямо Слънцето.

Есента се характеризира като преходен сезон, който често изненадва с разнообразни температурни амплитуди. В началото на сезона не са редки случаите на необичайно високи температури, явление известно като "циганско лято". С напредването на сезона температурите постепенно се понижават, достигайки умерени до по-ниски стойности към края му.

Интересен факт е, че краят на астрономическата есен и началото на зимата се бележи от зимното слънцестоене. Това явление настъпва около 21 декември в Северното полукълбо и приблизително на 21 юни в Южното полукълбо.

Тази информация ни напомня за цикличността на природата и важността на астрономическите явления в определянето на сезоните. Независимо дали сме готови или не, есента официално чука на вратата, носейки със себе си обещание за красиви есенни багри, по-хладни дни и подготовка за предстоящата зима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари