Астрономи откриха екзопланета в близост до Земята

0
Една нейна година трае три земни дни, а температурата на повърхността ѝ е 125 градуса Целзий
Една нейна година трае три земни дни, а температурата на повърхността ѝ е 125 градуса Целзий

Температурата на повърхността ѝ достига впечатляващите 125 градуса по Целзий

Астрономи откриха екзопланета с екстремни характеристики в близост до Земята.

Международен екип от астрономи направи забележително откритие - нова екзопланета, обикаляща около звездата на Барнард, която се намира на едва шест светлинни години от нашата планета. Откритието, публикувано в престижното научно списание "Astronomy and Astrophysics", е резултат от петгодишни наблюдения с помощта на Много големия телескоп (VLT) в пустинята Атакама, Чили.

Новооткритата екзопланета, наречена Барнард b, се отличава с няколко изключителни характеристики. Тя се намира 20 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий до нашето Слънце, а една нейна година продължава само 3,15 земни дни. Температурата на повърхността ѝ достига впечатляващите 125 градуса по Целзий.

Хонай Гонсалес Ернандес, водещ автор на изследването и изследовател в Института по астрофизика на Канарските острови, Испания, обяснява: "Барнард b е една от известните екзопланети с най-малка маса и една от малкото с маса, по-малка от тази на Земята. Планетата обаче се намира твърде близо до своята звезда, за да бъде в обитаемата зона."

Въпреки че звездата на Барнард е значително по-хладна от нашето Слънце, условията на Барнард b са твърде екстремни, за да поддържат вода в течно състояние на повърхността. Това изключва възможността за живот, какъвто познаваме, на тази екзопланета.

Звездата на Барнард, разположена в съзвездието Змиеносец, е втората най-близка до нас звездна система след групата от три звезди на Алфа Кентавър. Тя представлява особен интерес за астрономите, тъй като е червено джудже - студена звезда, чиято "обитаема зона" е много по-близка от тази на по-топлите звезди като Слънцето.

Освен Барнард b, изследователският екип е открил доказателства за още три потенциални екзопланети, обикалящи около същата звезда. За потвърждаването им обаче са необходими допълнителни наблюдения.

Алехандро Суарес Маскареньо, съавтор на изследването, коментира: "Откриването на тази планета, заедно с предишни открития като Проксима b и d - две екзопланети, обикалящи около Проксима Кентавър, показва, че нашият космически двор е пълен с планети с малка маса."

От откриването на първата екзопланета 51-Пегаси-b през 1995 година до днес, учените са идентифицирали около 5700 планети извън нашата Слънчева система. Само за малка част от тях се смята, че се намират в обитаемата зона на своята звезда.

Това откритие не само разширява нашите познания за близкия космос, но и поставя нови въпроси относно разнообразието и характеристиките на планетите, които ни заобикалят. Бъдещите изследвания и наблюдения несъмнено ще ни разкрият още много тайни на Вселената и ще ни приближат към отговора на вечния въпрос: сами ли сме в космоса?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари