Астероид изгоря над Филипините

0
Космическият обект беше открит само няколко часа преди сблъсъка
Космическият обект беше открит само няколко часа преди сблъсъка

Космическият обект беше открит само няколко часа преди сблъсъка

Астероид с диаметър едва 1 метър навлезе в земната атмосфера и изгоря над северната част на Филипините, като не предизвика никаква заплаха за жителите на региона. Космическият обект, обозначен като 2024 RW1, беше засечен от проучването на небето Каталина на НАСА само няколко часа преди да достигне Земята. Въпреки че в някои източници се посочва, че астероидът „удари Земята“, всъщност той навлезе само в атмосферата, където изгоря напълно.

Малко видео, заснето от северния край на Филипините, показва как астероидът проблясва като огнено кълбо в небето, частично скрито от облаци. За кратко време обектът формира опашка, която бързо изчезна, оставяйки след себе си само спомена за краткотраен, но впечатляващ природен спектакъл.

Това е едва деветият път, когато учените засичат астероид, преди да навлезе в земната атмосфера, според Европейската космическа агенция (ЕКА). Те също така отбелязват, че еднометрови астероиди като 2024 RW1 удрят атмосферата приблизително на всеки две седмици. Тези малки обекти обаче обикновено изгарят напълно, без да достигнат земната повърхност.

Въпреки че астероидът беше малък и не представляваше опасност, случаят подчертава значението на космическото наблюдение. НАСА и ЕКА активно следят и каталогизират потенциално опасни космически обекти, като редовно провеждат симулации за справяне с възможни бъдещи астероидни удари.

Пример за значително въздействие от подобен обект е Челябинският метеор, който навлезе в земната атмосфера през 2013 година. Този 18-тонен астероид предизвика експлозия, която нанесе щети върху инфраструктурата и нарани 1500 души в Русия, макар и без смъртни случаи. Въпреки че подобни събития са редки, те показват потенциала за значителни щети, които могат да бъдат причинени от по-големи астероиди.

Най-катастрофалното въздействие, известно в историята на Земята, е това на астероида, който създава кратера Чиксулулб в Мексико преди около 66 милиона години. Смята се, че това събитие е причина за масовото изчезване на динозаврите. Подобно на този удар, който предизвика глобални последици, астероидите с големи размери могат да представляват сериозна заплаха за планетата ни.

2024 RW1 навлезе в земната атмосфера със скорост от 17,6 километра в секунда, което е характерно за подобни космически обекти, отбелязват от ЕКА. Въпреки високата скорост и внезапността на събитието, учените успяха да засекат астероида навреме и да потвърдят, че той не представлява опасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари