Археолози намериха 200-годишно послание в бутилка

0
Капсула на времето разкрива тайните на френската археология от 1825 година
Капсула на времето разкрива тайните на френската археология от 1825 година

Капсула на времето разкрива тайните на френската археология от 1825 година

Екип от студенти доброволци, участващи в археологически разкопки в Северна Франция, направи изключително интересно откритие, което ни връща два века назад във времето. По време на разкопки на древно галско селище, разположено на скалисто възвишение близо до град Диеп, младите археолози попаднаха на необичаен артефакт - глинен съд, съдържащ малка стъклена колба с послание от миналото.

Ръководителят на екипа, Гийом Блондел, който оглавява археологическата служба за град Еу, сподели вълнението си от находката: "Това беше видът флакон, който жените са носили около вратовете си, съдържащ миришещи соли. Да намерим това съобщение отпреди 200 години... беше пълна изненада и абсолютно магически момент."

Вътре в колбата екипът откри грижливо навито и завързано с връв писмо. При отварянето му във вторник вечерта се разкри следното послание:

"П.ДЖ. Ферет, родом от Диеп, член на различни интелектуални общества, извърши разкопки тук през януари 1825 година. Той продължава разследванията си в тази огромна област, известна като Сите де Лимес или Лагерът на Цезар."

Това откритие е особено вълнуващо, тъй като П.ДЖ. Ферет е бил известен археолог и учен от своето време. Общинските архиви потвърждават, че именно той е провел първите археологически проучвания на същото място преди точно два века.

Блондел коментира уникалността на находката: "Понякога виждате тези капсули на времето, оставени от дърводелците, когато строят къщи. Но това е много рядко в археологията. Повечето археолози предпочитат да мислят, че няма да има някой, който да ги предшества, защото са свършили цялата работа!"

Откритието на това послание в бутилка не само предоставя ценна информация за историята на археологическите проучвания в региона, но и създава уникална връзка между съвременните изследователи и техните предшественици от 19-ти век.

От началото на текущите разкопки този месец екипът е открил няколко артефакта, датиращи от галския период - предимно фрагменти от керамика на възраст около 2000 години. Тези находки, заедно с посланието на Ферет, хвърлят нова светлина върху богатата история на региона и подчертават важността на продължаващите археологически изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари