Аргхеолог ще разкаже за Кале Широково пред читалището в селото

1
Мероприятието е част от тематичните разходки, които организира Русенския музей с предварително записване
Мероприятието е част от тематичните разходки, които организира Русенския музей с предварително записване Снимка: Facebook

Мероприятието е част от тематичните разходки, които организира Русенския музей с предварително записване

Регионалният исторически музей - Русе подготвя поредица от тематични маршрути и разкази, свързани с културното наследство, като част от Европейските дни на наследството. Инициативите ще обхванат обекти от значителна историческа важност и ще предложат на участниците възможността да се потопят в богатата история на региона. Това бе съобщено от Силвия Костадинова, пиар на музея.

Всяка година през втората половина на септември милиони хора от цяла Европа се включват в различни мероприятия, насърчаващи опазването, интерпретирането и свързването с културното наследство. Тазгодишното мото на инициативата, която ще продължи и през 2024 година, е „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“.

Първата историческа разходка, която стартира днес, ще разкрие нови археологически открития за късноантичната и средновековна крепост Кале Широково. Водач на събитието ще бъде археологът Деян Драгоев, който ще разкаже за значението на крепостта, започвайки своя разказ пред читалището в село Широково.

На 24 септември в центъра на Русе ще се проведе друга разходка, водена от екскурзовода Виктория Друмева. Тя ще представи уникалния архитектурен облик на крайдунавския град, включително красивите къщи, обществени сгради, площади и паркове, както и храмове и паметници. Събитието ще започне пред сградата на Регионалния исторически музей.

На следващия ден, 25 септември, Ренета Рошкева, уредник в отдела „История на България 15-19 век“, ще води тематична разходка, посветена на известни русенки, които са допринесли за общественото развитие в периода от края на 19-ти до средата на 20-ти век. Тази разходка ще стартира от къщата-музей „Баба Тонка“.

Експедицията в местността „Писмата“ край село Иваново ще се състои на 26 септември. Евгени Георгиев, уредник в отдела „Нова история“, ще представи историята на скалния манастир „Св. Архангел Михаил“, който е основан през 13-ти век от св. Йоаким и е част от комплекса Ивановски скални църкви. Разходката ще започне на същия ден в местността.

От музея поясниха, че участие в маршрута до местността „Писмата“ ще бъде възможно само след предварително записване до 25 септември. Участниците в разходките до Кале Широково и Ивановските скални църкви се приканват да носят удобни, затворени обувки и вода. Всички маршрути ще бъдат безплатни за посетителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари