Арестуваха държавни служители за изнудване на хотели и ресторанти в Гърция

0
Престъпната група е реализирала печалби от над 700 000 евро за по-малко от две години
Престъпната група е реализирала печалби от над 700 000 евро за по-малко от две години

Престъпната група е реализирала печалби от над 700 000 евро за по-малко от две години

Полицията в Атина арестува 14 души, включително държавни служители, за участие в схема за рекет на хотели и ресторанти

Гръцките правоохранителни органи разкриха и разбиха мащабна престъпна организация, която е изнудвала собственици на бизнеси в Атина, за да избегнат административни глоби и проверки. Операцията е проведена след продължително разследване, започнало през януари 2023 година, съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Според информацията, полицията е задържала 14 души, сред които девет държавни служители. Заподозрените са изправени пред множество обвинения, включително създаване и участие в престъпна организация, изнудване и подкуп.

Следователите смятат, че престъпната група е действала от началото на 2023 година, като за този период е реализирала печалби, надхвърлящи 700 000 евро. Основните мишени на престъпниците са били хотели и ресторанти в столицата Атина.

Схемата за изнудване е била добре организирана и е включвала няколко етапа. Първоначално членовете на групата са предлагали на бизнесите "защита" от административни глоби. След това са провеждали целенасочени проверки, използвайки своите позиции в държавната администрация. Накрая са изнудвали собствениците на фирми, за да предотвратят бъдещи проверки или налагане на глоби.

Сред арестуваните членове на престъпната организация са ръководител на общинска служба и служители от други обществени институции в региона на Атика. Това показва, че корупцията е проникнала дълбоко в местната администрация, което е особено тревожно за гръцките власти.

Разкриването на престъпната мрежа е станало възможно след подаден сигнал от гражданин. Жалбата е била свързана с подозрения за сътрудничество между частно лице и общински служители с цел изнудване на собственици на бизнеси. Това е дало началото на мащабно разследване, което в крайна сметка е довело до разбиването на цялата престъпна структура.

В отговор на разкритията, общинската власт в Атина е предприела незабавни мерки. Всички служители, замесени в престъпната дейност, са били незабавно отстранени от длъжност. Това действие показва решимостта на местните власти да се справят с корупцията и да възстановят доверието на гражданите в институциите.

Експерти по сигурността коментират, че разкритата престъпна схема носи характеристиките на организирана престъпност от мафиотски тип. Групата е имала ясна йерархична структура с определени "мозъци" на операцията и изпълнители на различни нива.

Случаят повдига сериозни въпроси за ефективността на контрола върху държавните служители в Гърция и необходимостта от по-строги мерки за предотвратяване на корупцията. Очаква се в следващите дни да бъдат разкрити повече подробности около дейността на престъпната група и евентуалното ѝ разклонение в други части на страната.

Гръцките правоохранителни органи определят операцията като значителен успех в борбата с организираната престъпност и корупцията. Въпреки това, те признават, че това е само една стъпка в дългосрочните усилия за изкореняване на подобни престъпни практики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари