Арестуваха 14 македонски митничари за подкупи

0
Разследването обхваща период от над година и половина
Разследването обхваща период от над година и половина

Разследването обхваща период от над година и половина

Специална акция на правоохранителните органи в Република Северна Македония доведе до арестите на 14 митнически служители, един полицай и един пенсиониран митничар. Операцията е резултат от продължително разследване, фокусирано върху корупционни практики на граничните контролно-пропускателни пунктове Ново село и Дойран.

Подробности за акцията

Съвместната операция е проведена от отдел "Вътрешни работи" и специализирания отдел за борба с престъпления, извършени от служители с полицейски правомощия към прокуратурата на Република Северна Македония. В хода на акцията са извършени претърсвания на 26 локации в районите на Струмица и Гевгелия.

Открити доказателства

При обиските са иззети парични средства в размер на 50 000 евро, за които се смята, че са получени като подкупи. Това разкритие потвърждава подозренията за системна корупция сред част от митническите служители.

Обвинения срещу задържаните

Според информация от досъдебното производство, 13 от заподозрените митнически служители са обвинени в приемане на подкупи, вариращи между 20 и 150 евро. Допълнително, двама служители са заподозрени в злоупотреба със служебно положение.

Времеви обхват на престъпната дейност

Разследването обхваща периода от 21 март 2023 година до 15 октомври 2024 година. През това време заподозрените са извършвали системни нарушения при митническите проверки на стоки, внасяни в страната през ГКПП Ново село и Дойран.

Механизъм на престъпната схема

Обвинените служители са искали и получавали парични суми от превозвачите на стоки, като в замяна не са изчислявали и събирали дължимите вносни мита съгласно действащото законодателство. Това включва нарушения на Закона за митническата администрация, Указа за прилагане на Закона за митниците и Закона за митническата тарифа.

Предвидени наказания

Според Наказателния кодекс на Северна Македония, за престъплението "приемане на подкуп" е предвидено наказание лишаване от свобода от четири до десет години. За злоупотреба със служебно положение и власт наказанието е лишаване от свобода от шест месеца до три години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари