Аптеките ще получават допълнителни 15% от всяко лекарство по НЗОК

0
НЗОК и Българският фармацевтичен съюз се договориха за ново възнаграждение на аптеките
НЗОК и Българският фармацевтичен съюз се договориха за ново възнаграждение на аптеките

НЗОК и Българският фармацевтичен съюз се договориха за ново възнаграждение на аптеките

От 1 юли аптеките в България ще получават 15 процента допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това решение, договорено между ръководството на НЗОК и Българския фармацевтичен съюз, има за цел да стимулира по-добро и навременно обслужване на пациентите.

Нови правила за заплащане

Според новите правила, аптеките ще получават 15% от стойността на всяко лекарство, което се изплаща 100% от НЗОК, но не повече от 25 лева на лекарство. Това възнаграждение ще бъде предоставяно за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от Касата.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз, Димитър Маринов, определи новите правила като „справедливи“ и изрази задоволство от постигнатото споразумение:

„При възможността, която предвижда Наредба 4 – пациентът да взима лекарствените си продукти в различни аптеки, съответно, за аптеките, които изпълняват едно електронно предписание, частично, този механизъм е много по-справедлив“, заяви Маринов.

Улеснения за пациентите

Новите правила на НЗОК няма да променят планираните улеснения за пациентите. Те ще могат да получат цялото си лечение на една рецепта и да я изпълняват в различни аптеки в рамките на три работни дни след първото ѝ отваряне. Това ще предостави по-голяма гъвкавост и удобство на пациентите при получаването на предписаните им лекарства.

Оптимизация на разходите

Изпълняващият длъжността управител на НЗОК, Момчил Мавров, изрази очакванията си, че новите правила ще оптимизират разходите за изпълнение на рецепти, които се плащат с пари от здравните осигуровки:

„Идеята е да им заплащаме навреме, за да могат те да изпълняват тази дейност пълноценно и качествено“, заяви Мавров.

Възможности за аптеките

Според председателя на фармацевтичния съюз, собствениците на аптеки, които са подали предизвестия за прекратяване на работата си със Здравната каса, ще ги оттеглят. Това означава, че няма да има повече аптеки, които да спрат да изпълняват рецепти, поемани от НЗОК. Това решение ще доведе до стабилизиране на фармацевтичната мрежа и ще гарантира на пациентите достъп до необходимите им медикаменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Anton
    Тези фармацевти не се налапаха,играят и те едни далавери и кражби,и само ревьт, мошеници долни..
  • 4
    4
    Vsekiden
    Всеки ден цените на лекарствата се увеличават! Не знам кой е виновен и кой ненаситен?! Кой каквото заслужава,ще го получи!!!
  • 1
    3
    Анонимен
    Дано заплащането да е справедливо, фармацевтите го заслужават!
  • 2
    2
    Нико Васев
    5% беше достатъчно. Не ги глезете тия прехвалени аптекари.
  • 2
    1
    Адмирации
    трудът и знанията на фармацевтите, както и достойният им труд заслужават оценка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари