АПИ: Подгответе автомобилите си за зимата

0
Пътната агенция призова шофьорите да не чакат първия сняг за подготовка
Пътната агенция призова шофьорите да не чакат първия сняг за подготовка

Пътната агенция призова шофьорите да не чакат първия сняг за подготовка

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна интензивна подготовка за зимния сезон 2024/2025 година. Всички 27 областни пътни управления в България са разработили детайлни планове за поддържане на републиканските пътища през студените месеци. Тези планове са представени в централната администрация на АПИ за преглед и одобрение.

След утвърждаването им, плановете ще бъдат предоставени на пътноподдържащите фирми. Те ще разработят конкретни оперативни стратегии за своите райони, включващи необходимия брой снегорини и количества суровини като сол, пясък, луга и калциев двухлорид.

По указание на Управителния съвет на АПИ, пътните управления са извършили задълбочен анализ на натовареността на различните пътни участъци. Целта е да се определи оптималното ниво на поддържане и време за реакция при снеговалеж, съобразено с интензивността на трафика.

Приоритет в зимното поддържане ще имат автомагистралите, най-натоварените участъци от първокласната и второкласната пътна мрежа, както и проходите, осигуряващи връзка между Северна и Южна България.

Очаква се въвеждането на зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна да започне в периода от 1 до 15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия. Съществува възможност за по-ранно въвеждане на зимния режим във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и съществува риск от заледявания, особено в ранните сутрешни часове.

АПИ залага на превантивни мерки, целящи бързо реагиране при прогнози за влошаване на времето. Това ще гарантира проходимостта на пътищата дори при тежки зимни условия.

Според предварителни разчети, в бюджета на АПИ за зимно поддържане на приблизително 20 000 километра републикански пътища в периода от ноември до април са предвидени около 100 милиона лева.

АПИ отправя призив към всички шофьори да започнат своевременно подготовката на автомобилите си за зимния сезон. Агенцията подчертава важността на доброто техническо състояние на превозните средства и препоръчва водачите да не изчакват първите минусови температури, за да предприемат необходимите мерки.

От АПИ напомнят, че непригодените за зимни условия автомобили могат да блокират движението и да затруднят работата на снегопочистващата техника, създавайки проблеми за всички участници в движението.

По традиция, през ноември предстоят регионални срещи за обсъждане на готовността за зимния сезон. В тях ще вземат участие представители на различни институции, включително Пътна полиция, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и други заинтересовани страни.

Тази мащабна подготовка цели да осигури безопасно и комфортно придвижване по пътищата на България през предстоящия зимен сезон, минимизирайки рисковете от инциденти и затруднения в трафика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари