АПИ крие информация за два милиарда лева за пътища

1
Институтът за пътна безопасност остро критикува Агенция „Пътна инфраструктура“ за липсата на прозрачност
Институтът за пътна безопасност остро критикува Агенция „Пътна инфраструктура“ за липсата на прозрачност Снимка: АПИ / Архив

Институтът за пътна безопасност остро критикува Агенция „Пътна инфраструктура“ за липсата на прозрачност

Отворено писмо към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството, Виолета Коритарова

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която е под надзора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), е обект на остри критики от страна на „Института за пътна безопасност“. В отворено писмо, адресирано до служебния министър Виолета Коритарова, институтът изразява сериозни опасения относно липсата на прозрачност при разходването на средствата, предназначени за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа (РПМ) през 2023 година.

Според писмото, през изминалата година са изразходвани около два милиарда лева за поддръжка на пътищата, но информацията за точните разходи и възлаганията остава скрита. В свое обръщение на 27 август 2024 година, председателят на АПИ е отказал да предостави исканите данни, продължавайки практиката на предишни ръководители на агенцията да крият тази информация, която е от обществен интерес.

Ежедневно до Института за пътна безопасност постъпват сигнали за липса на поддръжка на пътната мрежа или за некачествено извършени ремонтни дейности. От организацията подчертават, че отказът на АПИ да осигури достъп до чувствителна информация възпрепятства гражданския контрол и създава условия за корупция при управлението на средствата за пътна поддръжка.

Институтът отправя сериозно предупреждение към министър Коритарова, като настоява за проверка на дейността на АПИ и за публично оповестяване на всички възлагания, свързани с ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа. „Не бъдете съучастник в порочните практики при разходването на обществени ресурси“, се казва в писмото, като също така се подчертава, че стотици български граждани ежегодно губят живота си по опасните пътища в страната.

Институтът за пътна безопасност категорично заявява, че ще продължи да се противопоставя на корупционните процеси в МРРБ, които, според тях, водят до сериозен разпад на пътната инфраструктура в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    abv
    Tам се бара най -много. Да не са луди да кажат как са разходвали средствата.
  • 7
    2
    Ikak
    Как така държавна фирма крие информация? А прокуратура има ли? Не дават информация,защото пълнят нечи джобове!!! И за това пари за пътища все няма,а за поддръжка да не говорим! Това трябва да се пресече!!! Сульо и пульо тръгнаха да правят или да поддържат пътища!!! Само смучат пари и насреща НИЩО!
  • 9
    1
    весо
    Регионалните шефове взеха по 10 бона ДМС
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари