АПИ: Демонтирани са 70 панела, а 68 нови вече са монтирани на Дунав мост

2
Очаква се в следващите дни трафикът да намалее и движението през Дунав мост да се нормализира
Очаква се в следващите дни трафикът да намалее и движението през Дунав мост да се нормализира Снимка: АПИ

Очаква се в следващите дни трафикът да намалее и движението през Дунав мост да се нормализира

Основният ремонт на Дунав мост при Русе продължава с интензивни темпове, като до момента са демонтирани 70 стоманобетонови панела, а 68 нови са вече монтирани. Само в периода от 21-ви до 27-и август са отстранени 22 панела и са поставени 20 нови. Строителните екипи не спират да работят по монтирането на болтови дюбели, армировка и кофраж за укрепване на стоманобетонните и корнизните панели.

През следващите дни се предвиждат допълнителни дейности, включващи пясъкоструене на стоманената конструкция, нанасяне на антикорозионна защита, поставяне на корнизни панели, както и продължаване на демонтажа, монтажа и изработването на нови стоманобетонни панели.

Натрупване на трафика и причините за задръстванията

През последните дни е отчетено значително увеличение на трафика към Дунав мост при Русе, което доведе до забавяне на движението и натрупване на превозни средства. Експертите посочват няколко основни фактора, които допринасят за това натоварване. Един от тях е засиленият трафик на прибиращи се туристи към Румъния, като причините са различни, включително високите температури през последните дни, които наложиха забрана за движението на тежкотоварни автомобили.

Освен това, ниските нива на река Дунав в района на Оряхово доведоха до временно преустановяване на работата на ферибота, което допълнително засили трафика към моста. Според данни от 23-и до 27-и август, през граничния пункт при Дунав мост в посока изход към Румъния са преминали среднодневно 6140 леки и 853 тежкотоварни автомобила. Приоритет се дава на обработката на лекотоварния трафик и автобусите.

Очаква се в следващите дни трафикът да намалее и движението през Дунав мост да се нормализира. За товарните автомобили се предвижда облекчение след пускането на фериботната линия Русе – Гюргево, която ще поеме около 30% от натоварването.

Ремонтът напредва по график

Ремонтът на Дунав мост започна на 10-и юли и обхваща отсечка с дължина около 200 метра в лентата за вход в България. Дейностите се извършват с ускорени темпове и в срок, като трафикът през моста е ограничен и се регулира от сигналисти. Въпреки ремонтните дейности, съоръжението не е затваряно за движение, което позволява на превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи.

Строителите работят ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието, за да осигурят по-бързо завършване на ремонта. Максималната допустима ширина на преминаващите превозни средства по време на ремонта е 2,75 метра, а общата маса не трябва да надвишава 60 тона. Извънгабаритни превозни средства не се допускат за преминаване.

Безопасността остава приоритет

Агенция „Пътна инфраструктура“ продължава да работи в тясно сътрудничество с Гранична полиция, Агенция „Митници“, ИА „Автомобилна администрация“, община Русе и Областната администрация на Русе, за да осигури максимална безопасност на всички пътуващи. Апелът към шофьорите е да проявят търпение и разбиране, като спазват пътната сигнализация, карат внимателно и избягват рискови изпреварвания.

За актуална информация относно ремонтните дейности, Агенцията предоставя подробна информация в специалната секция „Информация за ремонта на Дунав мост“ на своята интернет страница. Регулярните актуализации ще осигурят точна и коректна информация за всички пътуващи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Gatanka
    Чорбаджиев дзси ходи
  • 1
    4
    Gatanka
    Мръсен Дърт Миришещ Миризлив Черен Брадясъл Женски Хормонален ДМЧ НКН ИСГ ВЯА МЧ ЙС ПГ НКН РНД
  • 1
    3
    Gatanka
    Чорбаджиев,стига вече много много безкрайно много пакости и паразии направи в Русе. Отивай си вече .SQNKE
  • 3
    2
    егати
    Как не разбрахте, че задръстванията не са заради ремонта, а заради гранична, митници и тем подобни институции! Едното платно е свободно, само дето движението по него е рядко, рядко!
  • 0
    1
    123
    Нищичко няма да намалее, камионите които до сега бяха в намален състав се връщат на пътя и ще стане още.по-зле. До сега беше намаления трафик на камиони. Сега тепърва ще стане чудото. Лъжат хората тези боклуци без да им мигне окото.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари