Анулирани са полетите от и за Франкфурт на летище София

2
Протест на екоактивисти прекъсва полети на най-натовареното летище в Германия
Протест на екоактивисти прекъсва полети на най-натовареното летище в Германия Снимка: БГНЕС

Протест на екоактивисти прекъсва полети на най-натовареното летище в Германия

Днес най-натовареното летище в Германия временно спря полетите си заради протест, организиран от екологичната организация "Ласт дженерейшън" ("Last Generation"). Според информация, разпространена от управата на летището в социалната мрежа "Екс" (Х) и цитирана от Ройтерс, активистите са успели да проникнат на територията на летището, което е довело до временна парализа на въздушния трафик.

Анулирани полети и въздействие върху пътниците

Протестът засегна директно плановете на множество пътници. Сред анулираните полети бяха и тези на авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), включително полет за София, който трябваше да кацне в 11:20 часа, и полет за Франкфурт, планиран за излитане в 12:00 часа. Справка на Българската телеграфна агенция (БТА) на сайта на летище София потвърждава тази информация.

След няколко часа прекъсване, полетите на франкфуртското летище бяха възобновени. Въпреки това, не всички писти работят с пълен капацитет, съобщи говорител на летището. Това доведе до закъснения и промени в разписанията, които продължават да създават неудобства за пътниците.

Протестът като част от по-широка кампания

Екоактивистите от "Ласт дженерейшън" не за първи път привличат вниманието върху себе си с подобни действия. Вчера на летище "Кьолн-Бон" в Германия бяха спрени полетите за няколко часа, след като членове на организацията се залепиха на пистата. Подобни действия бяха осуетени и на други европейски летища, като властите се справиха с протестиращите, но не без нарушаване на нормалния въздушен трафик.

Организацията "Ласт дженерейшън" е известна със своите радикални действия за привличане на общественото внимание върху климатичните промени и необходимостта от незабавни мерки за тяхното ограничаване. Според активистите, те се чувстват задължени да предприемат такива крайни мерки, за да насочат вниманието на обществото и властите към сериозността на климатичната криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари