Антон Кутев: България не е готова за президентска република

0
Бившият говорител на служебните правителства коментира състоянието на БСП и политическата криза
Бившият говорител на служебните правителства коментира състоянието на БСП и политическата криза Снимка: БТА

Бившият говорител на служебните правителства коментира състоянието на БСП и политическата криза

Бившият депутат от Българската социалистическа партия (БСП) и говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев, Антон Кутев, изрази сериозни опасения относно бъдещето на политическата система в България. В предаването „Денят ON AIR“, Кутев заяви, че партиите в страната са в тежка криза, което може да доведе до сериозни ексцесии и политическа нестабилност.

Кутев изтъкна, че ситуацията в БСП не е в полза на партията и подчерта значението ѝ за българския политически живот. „БСП е изключително важна партия за българския политически живот. Ако тя беше успяла да наложи своите позиции по ключови въпроси като образованието, здравеопазването и приватизацията, България днес би изглеждала по различен начин,“ коментира той.

Бившият депутат обърна внимание на лидерските проблеми в партията, като критиката му беше насочена към председателя Корнелия Нинова. „Корнелия Нинова има голяма отговорност за състоянието на БСП. Отрицателната селекция през годините доведе до настоящата ситуация, а Нинова трябваше да се оттегли преди години,“ заяви Кутев.

Според него, ситуацията в партията може да доведе до трудности при преодоляването на 4-процентовата бариера за влизане в парламента, като подчерта, че обединението на левицата е по-скоро символично, отколкото реално.

Политическа криза и нелегитимност

Кутев беше категоричен, че цялата политическа система в България е в криза. „Всички парламентарно представени партии са в тежка разруха,“ подчерта той, като допълни, че единствено „Възраждане“ и „Има такъв народ“ имат потенциал за устойчивост, докато ПП-ДБ осъзнават собствената си нелегитимност. Той предрече, че ако партиите не намерят механизми за справяне с проблемите, страната може да се изправи пред сериозни ексцесии.

Против президентската република

Антон Кутев изрази силни съмнения относно възможността България да стане президентска република, като подчерта, че страната е тежко неподходяща за такъв модел на управление. Според него, президентската република би могла да доведе до още по-големи проблеми в политическата система.

Той също така отправи критика към политическото влияние на Делян Пеевски, като заяви, че въпреки уменията му в политическите схеми, той няма необходимата легитимност, за да ги осъществи успешно. „Пеевски е много добър в това, което прави, но му липсва политическа легитимност,“ отбеляза Кутев.

Икономиката и ролята на президента Радев

В допълнение към политическите въпроси, Кутев засегна и икономическите предизвикателства пред България. Той подчерта, че ако икономиката на страната се базира само на държавните поръчки, неизбежно ще се появят проблеми с разпределението на ресурсите. „Въпросът не е кои фирми печелят поръчките, а дали можем да създадем икономика, която да работи самостоятелно и да създава продукт,“ добави той.

Кутев изрази подкрепа към президента Румен Радев, като подчерта, че той правилно избягва да надхвърля правомощията, които му налага Конституцията. Според него, президентът съзнава своите ограничения и не се стреми към по-широка власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...