Андрей Райчев: Сензацията е разломът в ДПС

0
Андрей Райчев: Сензацията е разломът в ДПС
Андрей Райчев: Сензацията е разломът в ДПС Видео: NOVA

Според социолога няма да се състави правителство с третия мандат

Днес българската политическа сцена е разтърсена от новината за разцеплението в парламентарната група на ДПС. Това събитие, което предизвика широк обществен отзвук, е коментирано от социолога Андрей Райчев в предаване на "Нова телевизия".

Според Райчев, разцеплението в ДПС не е свързано с вината на предложеното от ГЕРБ правителство, което по-скоро е искало да покаже своя управленски план, отколкото действително да поеме властта. Той посочва, че ГЕРБ са отказали всякакви трикове в пленарната зала, което е индикация за сериозността на техните намерения.

"Това показва намерение за липса на преговори занапред. На това обсъждане "Има такъв народ" се държаха най-нормално, докато останалите го превърнаха в ужасен скандал. Не се вижда шанс за управление в рамките на този парламент," коментира Райчев.

По отношение на позицията на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, социологът отбелязва, че той остава твърд в решението си да не прави кабинет с никоя друга политическа сила освен "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Това според него подготвя Борисов за следващите избори, които обаче ще бъдат изключително трудни.

"С третия мандат не виждам как може да се състави кабинет между Костадин Костадинов и Николай Денков. Абсурд. В момента положението е такова, че ГЕРБ не се разпада. В БСП не е ясно кой ръководи. Очевидно е разцеплението там, което тепърва предстои. При "Демократична България" се видя, че без Христо Иванов положението е много зле. И разбира се, черешката на тортата е разцеплението в ДПС," добавя той.

Райчев също така отбелязва, че в ДПС се наблюдава смяна на поколенията, което е причината за вътрешните конфликти. "По принцип това е затворена група, която не изнася своите проблеми на публичност. Очевидно Делян Пеевски смята, че ще победи и ще стане лидер на партията. Ако обаче хората не го искат и партията се разцепи, това ще е краят на ДПС," подчертава социологът.

Според него, настоящата политическа ситуация в България е безпрецедентна и може да доведе до сериозни последици за страната. "Ако се развият други етнически партии в тази общност, това може да застраши етническия мир у нас," предупреждава Райчев.

Той заключва, че оттук нататък следва измитането на сегашния политически елит и идването на нов. Тази политическа система, при сегашните условия, може да прерастне в президентска република, което е най-лошият вариант за България, но вече не е невъзможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари