Андрей Райчев: До края на годината ще разкарат домовата книга за служебен премиер

0
Седмите избори ще са съвсем друг вид според социолога
Седмите избори ще са съвсем друг вид според социолога Снимка: БГНЕС

Седмите избори ще са съвсем друг вид според социолога

Предстоящите парламентарни избори на 27 октомври се очертават като повратна точка в политическия живот на България. Според социолога Андрей Райчев, който сподели своите наблюдения в ефира на Българското национално радио, седмите поред избори ще се различават съществено от предходните шест.

Райчев описва настоящата политическа атмосфера като изключително напрегната, с нарастващо обществено недоволство, особено сред по-образованите и социално активни граждани. "Сега ще са съвсем друг избори. Много е напрегнато, много по-озлобено е всичко, народът ръмжи съвсем истински, не в целостта си, а в горната си част - най-образованите, най-подвижните, най-чувствителните", споделя експертът.

Социологът акцентира върху уникалната ситуация в българската политика, където за пръв път се наблюдава сблъсък между идеологии и политически технологии. Това противопоставяне е особено видимо в контекста на разделението в Движението за права и свободи (ДПС). "Всички очакват как идеята веднага ще победи и технологията ще замръкне, но по данните, които виждаме от проучванията, може би накрая технологията ще победи", коментира Райчев.

Експертът прогнозира, че очакваната ниска избирателна активност ще повиши значимостта на по-малките политически формации, които биха могли да играят ключова роля в следизборната картина. Той подчертава, че масовото участие на избирателите би могло да бъде стимулирано от "чувството, че им е застрашена републиката и тръгва да се променя нещо, без да го контролират".

Райчев прави интересно предположение относно бъдещето на т.нар. "домова книга" за служебни премиери, предвиждайки нейното премахване до края на годината. Той свързва това с предстоящата смяна на двама конституционни съдии от квотата на президента Румен Радев през ноември, което според него ще доведе до промяна в баланса на Конституционния съд.

"Стане ли това, ще трябва с по-голяма вероятност да правят редовно правителство, ако мислят за бъдещето си", обяснява социологът, добавяйки, че коалиционното споразумение изглежда по-вероятно в тази ситуация.

В заключение, Андрей Райчев прогнозира по-голяма вероятност за формиране на редовно правителство след седмите избори. Въпреки това, той не изключва възможността за нови избори, но при променена Конституция, която би повлияла на процеса на назначаване на служебни премиери.

Предстоящите избори на 27 октомври ще бъдат ключов момент за бъдещето на българската политика, определяйки посоката на страната в следващите месеци и години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари