Андрей Райчев: Ако Доналд Тръмп спечели, ще има огромно значение за Борисов

1
Социологът прогнозира, че при ниска активност на следващите избори ГЕРБ може да загуби доминацията си
Социологът прогнозира, че при ниска активност на следващите избори ГЕРБ може да загуби доминацията си Снимка: bTV

Социологът прогнозира, че при ниска активност на следващите избори ГЕРБ може да загуби доминацията си

Социологът Андрей Райчев коментира, че политическата динамика в страната се изостря на фона на различията в основните партии, но тези вътрешнопартийни проблеми може да останат на заден план, ако избирателната активност остане ниска. Според него, ако на следващите избори излязат едва 4 милиона българи, големите партии, като ГЕРБ, ще загубят доминиращата си роля.

В своето участие в предаването „Лице в лице” по bTV, Райчев обърна внимание на пропагандния характер на поведението на основните политически лидери. „Най-активен е Делян Пеевски в своите критики към президента Румен Радев, въпреки че последният не участва пряко в изборите“, коментира той. Според Райчев, това е стратегически ход от страна на Пеевски, който цели да се позиционира като водеща фигура в преговорите за съставяне на бъдещо правителство.

В същото време социологът Слави Василев изрази мнение, че е възможно вътрешното противопоставяне в ДПС да завърши с победа на крилото, водено от Ахмед Доган, което е в една крачка пред Пеевски. Василев подчерта, че сегашните разцепления в партиите могат да имат здравословен ефект за политическата система, но всички процеси зависят от това как ще се позиционира ГЕРБ и лидерът ѝ Бойко Борисов.

Райчев също така посочи, че бъдещата позиция на Борисов е ключова, като изрази предположение, че лидерът на ГЕРБ ще се насочи към политическа активност едва след президентските избори в САЩ, които могат да се окажат решаващи за съдбата на партията. „Ако Доналд Тръмп спечели, това ще има огромно значение за Борисов“, подчерта Райчев.

В контекста на БСП, и двамата коментатори отбелязаха, че партията е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с лидерството на Корнелия Нинова. Според Василев, левицата може да има по-добри шансове на следващите избори, ако Нинова напусне поста си. Той смята, че разколите в БСП и ДПС са не просто личностни конфликти, а идейни сблъсъци, които ще продължат да вълнуват политическата сцена.

Политическият анализатор Слави Василев допълни, че темата за регистрациите не е за подценяване, защото тя ще предопредели кой ще участва в изборите. Разпадът, на който сме свидетели, не е някаква последователна линия, е в следствие на нефункциониращата политическа система. Този очистителен процес може да се окаже здравословен, каза още Слави Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Запознат
    Поразходете се, поразгледайте отвън Голф игрищата на Райчев край Балчик, щото вътре няма да ви пуснат болшинството читатели, тогава отново седнете да хвалите тази червена до мозъка на костите си хиена и манипулатор на най високо ниво.
  • 2
    1
    Ф.Котленски
    Винаги съм ценил професионализма на Андрей Райчев.Понякога правейки се на отнесен,използва много фино моментите, за да се подмаже на човекът от Банкя. Ако Тръмп спечелел изборите в Америка,това щяло да бъде от огромно значение за Борисов, каза Райчев.Не съм сигурен,дали Тръмп си спомня за Борисов и ако има някакви спомени,струва ли си да ги използва.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари