Андрей Гюров: Отстраняването ми може да е проблем пред влизането в Еврозоната

0
Гюров обясни, че няма ограничения подуправител на БНБ да бъде съдружник в дружество с ограничена отговорност
Гюров обясни, че няма ограничения подуправител на БНБ да бъде съдружник в дружество с ограничена отговорност Снимка: bTV

Гюров обясни, че няма ограничения подуправител на БНБ да бъде съдружник в дружество с ограничена отговорност

Андрей Гюров изрази тревогата си от решението на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) за неговото отстраняване, посочвайки, че в момента тече жалба пред съда срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Според Гюров обжалването автоматично спира действието на акта на Антикорупционната комисия, който още не е влязъл в сила. Въпреки това, БНБ се е позовала изцяло на този акт.

В предаването „Лице в лице“ Гюров заяви: „Съдът е допуснал моята жалба. Съдът посочва, че Комисията за противодействие на корупцията не сочи и не представя доказателства, че съм упражнявал дейност по смисъла на чл. 12 от Закона за БНБ, докато е бил подуправител на БНБ“.

Гюров обясни, че няма ограничения подуправител на БНБ да бъде съдружник в дружество с ограничена отговорност. „Ако имаме дружество с ограничена отговорност за публицистика, няма ограничение да имам дял в това дружество. В такова дружество аз съм отговорен само с капитала. Законовите ограничения са, че аз не мога да бъда управител на това дружество. Аз никога не съм бил управител на търговското дружество. Другото ограничение е аз да упражнявам дейност. Аз такава дейност не съм извършвал“, уточни той.

Според него, решенията на КПК и БНБ, които твърдят, че той е упражнявал дейност, са неправилни. Гюров добави: „Съдът казва, че доказателства за извършвана дейност няма. Помолих Управителния съвет да представи доказателства, че съм извършвал дейност. Имаме превратно тълкуване на закона от страна на Антикорупционната комисия“.

Гюров обясни, че е участвал в две сдружения с нестопанска цел преди да стане подуправител на БНБ. Първото е институт за научни изследвания "Балкански-Паница", където той е организирал летни училища по икономика от 2016 година до 2020 година. „Проф. Балкански също е в напреднала възраст – около 95 години. Той живее в Париж и не може да пътува до България“, посочи Гюров, уточнявайки, че е подал оставка от дружеството през 2022 година и е отписан от ръководството му.

Другото сдружение с нестопанска цел е спортен клуб, който никога не е извършвал дейност, и от който Гюров също е подал оставка.

Гюров коментира, че има две хипотези, при които може да бъде освободен подуправител на БНБ – ако повече не отговаря на изискванията за изпълнение на длъжността или ако е признат за виновен за сериозно нарушение. „На мен не ми е известно да съм признат за виновен по каквото и да е нарушение. Правилата на Европейската централна банка са транспонирани в Закона за БНБ. Европейското законодателство има предимство пред националното. Случилото се с моето отстраняване може да е проблем за влизането ни в еврозоната, тъй като се създава прецедент“, категоричен е Гюров.

„Мога да приема становището на БНБ. Централната банка има интерес от бързо решение на съда по този казус. Решението на Управителния съвет на БНБ е на основа незаконен акт на КПК. Изслушването ми беше формално. Нямаше представяне на факти и аргументи. Надявам се решението на БНБ да ускори процеса по произнасяне на съда“.

Гюров съобщи, че е получил писмо от Кристин Лагард, управителят на Европейската централна банка, в което тя посочва, че ако Върховният административен съд постанови решение за освобождаването му от длъжност, преди това трябва да се изиска становище на Съда на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    daskal
    Колко ти е заплатата от БНБ? Това ни кажи.
  • 3
    2
    Путин Хуйло
    Отстраняването ти,ДеБил-ПеПерастки мошенико,закъсня твърде много! Сега е време за разследването ти,за да стане ясно какви далавери си въртял докато си бил назначен начело на отдел Емисионен.Припомням,че това е отделът,отговарящ за валутния борд.А Ококореният мъжелюбец се постара достатъчно,че скоро да не влезем в Еврозоната,понеже е некадърен ДеБил освен че е имотен мошеник!
  • 5
    1
    €врозона?
    Тоз па! Къде на майка си в гъза ще влизаш ти, бе?!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!