Американски учени: Миенето на зъбите пази от някои форми на рак

1
Става въпрос за тумор на главата и на врата
Става въпрос за тумор на главата и на врата

Става въпрос за тумор на главата и на врата

Американски учени от New York University са открили, че редовното миене на зъбите и употребата на конец за зъби може да намали значително риска от развитие на рак на главата и шията. Според ново изследване, лошата устна хигиена, включително заболявания на венците, може да увеличи този риск с цели 50%. Въпреки че досега беше известно, че високите нива на бактерии в устната кухина са свързани със заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми, това е първото проучване, което установява връзка с рак, особено плоскоклетъчен карцином.

Плоскоклетъчният карцином, който засяга 9 от 10 случая на рак в областта на главата и шията, се развива в клетките, които покриват лигавиците на устата, носа, ларинкса и гърлото. Важно е да се отбележи, че рискът от този вид рак не е ограничен само до по-възрастните хора. В последните години се наблюдава спад на възрастовата граница на засегнатите пациенти, като един от факторите за това е разпространението на човешкия папилома вирус (HPV).

Изследването идентифицира специфични 13 вида бактерии в устната кухина, които могат да играят роля в развитието на рак. Учените смятат, че тези бактерии могат да бъдат използвани като биомаркери за ранно диагностициране на пациенти с висок риск от рак, наред с други добре познати фактори като тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари