Американски компании проявяват интерес към българския IT сектор

1

Румен Радев: България е готова да подкрепи инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и свързаността

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на водещи технологични компании от щата Вирджиния, САЩ, за обсъждане на потенциални инвестиции и партньорства в областта на високите технологии, киберсигурността и дигиталната инфраструктура. Срещата се състоя в президентската институция, като в нея участва и заместник-посланикът на САЩ в България, Мартин Макдауъл.

Ключови области за сътрудничество

По време на срещата бяха обсъдени няколко ключови области за потенциално сътрудничество между България и американските компании:

  1. Дигитална инфраструктура и свързаност
  2. Модернизация на въоръжените сили
  3. Киберсигурност
  4. Аерокосмическо наблюдение
  5. Високотехнологични производства

Фокус върху дигиталната трансформация

Президентът Радев подчерта готовността на България да подкрепи инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и свързаност, определяйки ги като ключови за модернизацията на българската икономика. Той акцентира върху важността на инвестициите в усъвършенстването на дигиталната инфраструктура и изграждането на големи центрове за данни в страната.

Проекти с потенциал за партньорство

Румен Радев представи проекта за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, както и център за киберсигурност, които са част от българския План за възстановяване и устойчивост. Тези инициативи бяха посочени като възможности за развитие на партньорството със САЩ в областта на високите технологии.

Модернизация на въоръжените сили

В областта на отбраната президентът обърна внимание на нискобюджетните системи, които водят до асиметрично предимство в съвременните военни конфликти. Като пример бяха посочени безпилотните летателни апарати за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване. Радев отбеляза текущите проекти за модернизация на Военновъздушните сили и Сухопътните войски, реализирани в сътрудничество със САЩ, подчертавайки стремежа към трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Предимства на България за инвеститорите

Държавният глава изтъкна няколко ключови предимства на България за потенциални чуждестранни инвеститори:

  • Квалифициран човешки потенциал в IT-сектора
  • Опит на българските специалисти във високите технологии
  • Благоприятни данъчни условия
  • Стратегическо географско положение

Тези фактори, според президента, създават добри предпоставки за реализацията на взаимноизгодни производства и инвестиции в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност.

Регионално лидерство

Румен Радев подчерта потенциала на България да има водеща роля в сектора на дигиталната инфраструктура и системите за киберсигурност в региона на Югоизточна Европа, благодарение на своето геостратегическо положение и развиващ се технологичен сектор.

Посещението на американските бизнес представители включва и срещи с български предприемачи, научни организации и държавни институции, целящи проучване на възможностите за бъдещо партньорство и засилване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари