Алкохолът нанася над 200 вреди на здравето

0
Алкохолът носи риск дори в малки дози, алармират германски експерти
Алкохолът носи риск дори в малки дози, алармират германски експерти

Германското дружество за прехрана предупреждава за опасностите от алкохола, дори при умерена консумация

В най-новото си становище Германското дружество за прехрана издаде сериозно предупреждение относно консумацията на алкохол, озаглавено „Алкохолът е психоактивна дрога“, пише Дойче Веле.

Според експертите няма безопасна доза алкохол, която да не крие рискове за здравето. Основната препоръка на специалистите е ясна и категорична: само пълното избягване на алкохол може да гарантира сигурност.

Опасности на всяка глътка

Експертите изтъкват, че няма безопасно количество алкохол, което не би увеличило риска от заболявания, инциденти и наранявания. Според изследванията, които са анализирали, консумацията на алкохол може да доведе до над 200 различни негативни последствия за здравето. В дългосрочен план алкохолът е свързан не само с риска от зависимост, но и със сериозни заболявания като рак на гърдата, рак на дебелото черво, заболявания на сърдечно-съдовата система, увреждания на храносмилателния тракт и диабет. Не по-малко тревожен е ефектът върху мозъка, като консумацията на алкохол може да причини когнитивни нарушения, включително Алцхаймер и други форми на деменция.

Внимание към младите

Германските специалисти подчертават, че най-засегнатата група са младите хора, които често са склонни към т.нар. запои. Те препоръчват младежите, децата, бременните жени и кърмачките да избягват всякаква форма на алкохол. Въпреки че малки количества могат да се считат за по-малко рискови, като една до две чаши вино или една-две бутилки бира седмично, все пак всяка консумация изисква внимание и ограничаване.

Средният германец пие два пъти повече

В Германия консумацията на алкохол е значително по-висока от световната средна стойност, като количествата консумиран алкохол на глава от населението надвишават средните стойности в света повече от два пъти. Затова специалистите настояват за повишаване на обществената съзнателност и продължаване на усилията за намаляване на вредните навици, свързани с алкохола.

Препоръката на Германското дружество за прехрана е ясна: този, който иска да избегне рисковете от алкохол, трябва напълно да се въздържа от него. Това се подкрепя и от многобройни научни изследвания, които потвърждават, че дори умерената консумация може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!